Premijer RS-a Radovan Višković: “Sa Pala pozivam kolege u Sarajevu. Ako želite BiH, onda morate priznati jednu činjenicu, a to je RS”

Premijer RS-a Radovan Višković komentirao je presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević” te je naglasio kako takva odluka nikada neće biti provedena u BiH jer ugrožava interese RS-a. Tokom boravka na Palama, Višković je rekao kako Evropski sud za ljudska prava može donositi određene presude, ali da one nemaju nikakav značaj u praksi.

“Mogu donositi kakve odluke hoće, ali to se neće desiti. Sebi sam dao zadatak da takve informacije uopće ne komentarišem.

To je nečija muzička želja, što priželjkuju neki i da u mirnodopskim uslovima ostvare ratne ambicije”, rekao je Višković.

Poručio je da, dok Bosna i Hercegovina ima dejtonski ustav, takva priča ne može biti primijenjena u praksi.

“Dok je BiH pod Dejtonskim ustavom od te priče nema ništa. Može presude donositi Strasbourg, Ustavni sud, Sud BiH i Tužilaštvo, RS ima svoje nadležnosti i pravac.

Želim im svu sreću, ali naučite se da u BiH možemo živjeti zajedno, da se uvažavamo i poštujemo”, poručio je premijer ovog bh. entiteta.

Na kraju komentara, Višković je rekao kako svako nametanje gasi Bosnu i Hercegovinu.

“Sa Pala pozivam kolege u Sarajevu.

Ako želite BiH, onda morate priznati jednu činjenicu, a to je RS i da se mora razgovarati zbog budućnosti te vaše Bosne i Hercegovine koju zastupate.

Kada to budete shvatili, onda možete pričati o budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je Višković.

Podsjećamo, Kovačević se žalio Sudu jer tokom Općih izbora 2022. godine nije mogao glasati za kandidate za Predsjedništvo BiH i indirektno za Dom naroda BiH, a koji na najbolji način predstavljaju njegove političke stavove, jer nisu pripadnici tri konstitutivna naroda niti žive u odgovarajućem entitetu.

Sud je utvrdio da su takvi uslovi diskriminatorni i u suprotnosti sa članom 1. Protokola br. 12 Evropske konvencije za ljudska prava u kontekstu prava na sudjelovanje u izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da je sadašnji politički sistem etničku zastupljenost učinio važnijom od bilo čega drugog time jačajući etničke podjele u zemlji.

Sud je utvrdio diskriminaciju i u slučaju nemogućnosti glasanja za članove Predsjedništva BiH ako ne dolaze iz određenog konstitutivnog naroda ili ne žive u određenom entitetu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.