Premijer RS Radovan Višković o odlukama visokog predstavnika: “Schmidt zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da ne vjeruje da će odluke Christian Schmidta, koji je saopštio da stavlja van snage odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku, i istakao da je Schmidt danas zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU – prenosi N1.

Višković je rekao da Republika Srpska ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika i da njegove odluke nisu obavezujuće za institucije Republike Srpske.

“Ovim samo uvodi BiH u još jednu žešću krizu. Republika Srpska će raditi svoj posao kao i do sada, a Šmit može da svojim odlukama zabavlja Sarajevo, tako da ne vjerujem da će ovo imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku”, istakao je Višković.

On je rekao da Šmit nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN onako kako je Ustavom i Dejtonom predviđeno.

“Gospodin Šmit, ako je toliko bitan, toliko, evo da ne kažem, pokazao mišiće, pokazao moć, onda bi trebao otići u Savjet bezbjednosti da potvrdi da je on visoki predstavnik u BiH, tada će ga Republika Srpska priznavati. On je bio u Savjetu bezbjednosti i tamo, pa skoro dvije najveće zemlje na svijetu, Rusija i Kina, nisu dale saglasnost da bude visoki predstavnik, tako da on nije visoki predstavnik u BiH”, ukazao je Višković.

Prema njegovim riječima, ovdje se priča priča o evropskim normama i principima i o nekakvom ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

“Ja zaista smatram kao čovjek, ne više kao predsjednik Vlade, da jednoj kolonijalnoj, nedemokratskoj, jednoj neustavnoj zemlji nije mjesto u EU, a to je BiH. To je potvrdio i sam Schmidt tako da je na današnji dan Schmidt isključio BiH iz EU”, istakao je Višković.

On je dodao da BiH ne treba i ne zaslužuje da bude članica EU, kao zemlja pod protektoratom u kojoj ne vladaju demokratska pravila i sa jednim neizabranim strancem i stranim sudijama u Ustavnom sudu.

“To nije odluka institucija BiH, to nije odluka institucija Republike Srpske, nažalost to je odluka neimenovanog zvaničnika koji sebe naziva visoki predstavnik i on je današnjim svojim ponašanjem zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU. Tako da bi trebalo prekinuti sve procese u vezi sa evropskim integracijama jer je očito od danas svima jasno da BiH nema mjesto u okviru evropskih integracija”, rekao je Višković.

On je naveo da jedino u BiH neko sam sebe može da imenuje na neku poziciju, da dođete i kaže “od danas ja sam ovdje glavni, ja se za sve pitam”.

“Samo se ne pita za životne probleme, ni za ekonomiju, ni za socijalna davanja ni za plate, penzije, tu nema ovlaštenja, nego samo samo ono što misli da on kao pojedinac može da napravi u korist jednog naroda, unitarnu BiH”, dodao je Višković.

Višković je upitao na osnovu kojih činjenica je Schmidt iznio sve te stavove i sve te prijetnje.

On je upitao zašto Schmidt, ako radi po istim aršinima, nije na isti način sankcionisao ili komentarisao i odluke Ustavnog suda BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.