Premijer RS Radovan Višković otvoreno i javno priznao: “Federacija je tu bila malo pametnija”

U Banja Luci danas se održava redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na dnevnom redu se našlo i novo zaduživanje Republike Srpske.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da RS u ovom momentu ima zahtjeve za koncesiju za izgradnju solarnih elektrana od 2.800 megavata te da su već izdate koncesije u vrijednosti oko milijardu i po konvertibilnih maraka.

On je rekao da u ovom momentu ima 13 izdatih koncesija za 840 megavata i vrijednost oko milijardu i 500 miliona KM.

Naveo je da će Republika Srpska ići u emisiju obveznica od 210 miliona KM, a da će kamatna stopa biti 6,1 posto.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak je zatražio da premijer RS-a Radovan Višković objasni zašto je kamata toliko visoka s obzirom na činjenicu da je u maju na Sarajevskoj berzi došlo do prodaje obveznica Federalne vlade na rok od sedam godina, a kamatna stopa je samo 3,8 posto.

Višković je poručio da je to jednostavno trenutna kamatna stopa na prostoru RS-a.

“Smatramo da je najniža koju smo mogli postići u ovom trenutku na našem tržištu.

FBiH je bila malo pamentija i nije dozvolila da sve banke budu privatne. Ostavila je svoju banku, koja diktira kamatne stope.

Činjenice su jednostavno takve”, rekao je.

Ekonomista Zoran Pavlović je u izjavi za Klix.ba komentarisao odluku Vlade Republike Srpske da prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi pokuša osigurati 210 miliona KM.

Predmet prodaje je 210.000 obveznica ili vrijednosnih papira, a nominalna vrijednost svake od njih je 1.000 KM. Godišnja fiksna kamatna stopa iznosi 6,1 posto, a rok dospijeća je pet godina.

Pavlović je napomenuo da se kupcu obveznice garantuje da će imati povrat novca i to u iznosu koji je uvećan za kamatu koja je definisana kao prinos. Naveo je da je berza zadužena dati osnovne informacije o vlasniku obveznice, kao i o onome ko je kupuje.

Ukazao je da je očigledno da RS želi osigurati sredstva koja joj trebaju ili nedostaju na Bečkoj berzi. RS-u ove godine na naplatu dolazi 330 miliona KM sa Bečke berze.

Na pitanje da li entitetske vlasti prodaju obveznice, znajući da imaju sigurne kupce, Pavlović je odgovorio da kupci uvijek postoje te da to mogu biti banke, fondovi, osiguravajuća društva i kompanije, kao i fizička lica iz bilo kojeg dijela svijeta.

Naglasio je da je ovo najveća aukcija na lokalnom tržištu, napomenuvši da ih je do sada bilo 50-ak. Smatra da RS sebi neće dozvoliti da dovede u pitanje isplatu na Bečkoj berzi, jer bi time dovela u pitanje svako naredno zaduživanje preko berze.

“Ako izađete na berzu prvi put, to je teško, jer je to prvi put – pitanje povjerenja, zainteresovanosti kupaca. RS je prvo otišla na Bečku berzu, pa na Londonsku. Tako da postoji određeno povjerenje u te obveznice. Računam da Vlada RS neće sebi dozvoliti da to ne može servisirati, onda ne bi mogla otići ni na jednu berzu”, zaključio je Pavlović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.