Premijer RS Radovan Višković reagovao nakon što su mu SAD uvele sankcije, evo šta je poručio

Premijer RS-a Radovan Višković reagovao je nakon što se našao na listi sankcionisanih ministarstva finansija SAD-a rekao je da ga nije zatekla informacija o uvođenju sankcija i da to neće uticati na njegov dalji rad i angažman.

Višković je poručio da “ove sankcije samo potvrđuju da radi dobar posao za RS i da mu je prioritet poštovanje ustavnih nadležnosti RS-a, zaštita institucija kao i ravnomjeran ekonomski razvoj od Trebinja do Novog Grada”.

“U svakodnevnom poslu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kome su već uvedene sankcije, ja i ostali zvaničnici kojima su ovom odlukom uvedene sankcije vodimo se i donosimo odluke na demokratski način u institucijama Srpske štiteći ustavnu poziciju.

Ukoliko ja i ostali zvaničnici iz Republike Srpske samo zato što poštujemo Daytonski sporazum i čuvamo ustavnu poziciju trebamo zato snositi američke sankcije to samo pokazuje da svoj posao za Republiku Srpsku i srpski narod radimo na najbolji mogući način”, rekao je Višković prenosi RTRS.

Višković je istakao da ove sankcije apsolutno neće uticati na njegov dalji rad po pitanju zaštite RS-a, kao i donošenja svih zakonskih i podzakonskih akata u smislu daljeg ekonomskog razvoja i napretka.

“Ove sankcije ocjenjujem kao licemjerne jer ja i ostali zvaničnici u Republici Srpskoj u svom radu smo opredijeljeni i djelujemo u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Višković.

On je još jednom istakao da sankcije neće uticati na njegov dalji rad i da ga kako kaže samo obavezuju da još opreznije i predanije u budućnosti štiti prava RS-a.

“Na kraju, pročitao sam negdje u obrazloženju kako sam rekao da su nedavne odluke nepovoljne po Republiku Srpsku, pa još jednom ističem i poručujem da sam rekao tada i opet ću reći da su nepovoljne, i podržaću naše institucije da donose zakone i da na demokratski način štitimo poziciju Republike Srpske”, naveo je Višković

Podsjećamo, Ministarstvo finansija SAD-a je na listu sankcionisanih lica uvrstilo predsjedavajućeg NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića,

u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Dejtonski mirovni sporazum.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller je rekao da su SAD sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u NSRS-u kojim se podriva Ustav BiH, a ujedno i Aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD-a, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija.

Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH”, rekao je Miller.

Dodao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH.

“Uprkos nastojanjima visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu.

Objava o sankcionisanju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana.

Nastavićemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, zaključuje se u saopćenju State Departmenta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.