Premijera Hrvatske Andreja Plenkovića brutalno izviždali na otvaranju Evropskog prvenstva, pogledajte šta se desilo

Premijer Andrej Plenković svečano je u ponedjeljak navečer u splitskoj Spaladium Areni otvorio 35. Evropsko vaterpolsko prvenstvo, najveći sportski događaj ove godine kojemu je Hrvatska domaćin.

Publika ga je izviždala.

Nakon što je voditeljica Mirta Šurjak najavila Plenkovića, u dvorani su se čuli glasni zvižduci, koje je premijer ignorirao i održao je govor.

“Želim sportsku fair igru da uživamo u ovim danima koji su pred nama. Svima od srca želim veliki uspjeh, krasne utakmice i da nas fair play krasi kao što krasi sport u Hrvatskoj, u Splitu”, rekao je Plenković nakon čega su se ponovno začuli glasni zvižduci.

Sve ovo se događa u jeku afere s krađom iz Ine u koju je uključen i direktor u Ini Damir Škugor, član HDZ-a. Šteta za Inu prema navodima istražitelja prelazi milijardu kuna.

Plenković je danas čestitao svima koji su sudjelovali u razotkrivanju afere istaknuvši kako sustav funkcionira te da su sve državne institucije reagirale brzo i učinkovito.

Na prvenstvu će se do 10. septembra kroz 92 utakmice za naslove europskih prvaka boriti 16 muških i 12 ženskih reprezentacija, a Split je bio domaćin europskog vaterpolskog prvenstva i daleke 1981.

“Ovo je drugo europsko prvenstvo koje se održava u ovom gradu sporta i olimpijaca, jedinstvenom gradu sportskih talenata i uspjeha.

Vaterpolo je jedan od najtrofejnijih hrvatskih kolektivnih sportova, a veliki doprinos tome dali su tijekom proteklih godina brojne igrači iz splitskih klubova Jadrana, POŠK-a i Mornara.

Nadamo se da će naši vaterpolisti biti opet u samom vrhu, nadamo se i da će osvojiti zlato, a jednaki uspjeh želim i našim vaterpolisticama”, kazao je premijer Plenković, a u njegovoj pratnji je bila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Dobrodošli u Split. Emotivni smo jer se sport vraća u Split nakon godina pandemije, a Split će živjeti vaterpolo koji je sport duboko usađen u našu tradiciju.

Splićani sigurno neće propustiti priliku da pokažu kako je Split grad sporta, te pozivam sugrađane da povedu djecu i navijaju u ovoj predivnoj Spaladium Areni”, kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

“Barakude” će prvenstvo otvoriti u ponedjeljak navečer s Maltom, u srijedu slijedi ogled s Francuskom, a u petak s Grčkom.

Hrvatska vaterpolistice već su započele nastup pobjedom nad Njemačkom i porazom od Nizozemske, te će u utorak s eventualnom pobjedom protiv Rumunjske gotovo sigurno izboriti daljnje natjecanje.

Sve utakmice igraju se u predivnom ambijentu Spaladium Arene, s dva postavljena bazena. U dva bazena je uliveno ukupno gotovo 3 milijuna litara vode. Olimpijski bazen (36×25 metara) je montiran u glavnoj, velikoj dvorani oko koje je oko 9.000 sjedalica, a u maloj dvorani Spaladium Arene je postavljen nešto manji bazen za zagrijavanje (25×18 metara).

Hrvatski vaterpolisti dosad imaju četiri odličja sa prvenstava Starog kontinenta. Jedino zlato osvojeno je 2010. godine kada je domaćin prvenstva bio Zagreb i plivalište uz Savu, imaju i dva srebra iz Firence 1999. i Kranja 2003., te broncu sa EP-a u Barceloni 2018. godine.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.