Premijerno prikazan film “Velika Raza” o legendarnoj bh. košarkašici: Razija Mujanović pa svi ostali!

Dokumentarni film “Velika Raza” (“Raza The Great”) sinoć je premijerno prikazan u kinu Cineplexx u sklopu 29. izdanja Sarajevo Film Festivala. Film o slavnoj košarkašici Raziji Mujanovića nastao je u produkciji BHRT-a, a scenaristi i reditelji su Medina Šehić i Vedad Hodžić.

Scenaristi i reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić za cilj su sebi postavili ostavljanje svjedočanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama.

“Film nosi naslov ‘Velika Raza’ i kroz njega se provlači najviše ta riječ ‘velika’.

Razija Mujanović je kao dijete, u svojoj generaciji bila baš velika, a to je u to vrijeme bilo nešto problematično.

Međutim, Raza je taj svoj, nazovimo ga ‘hendikep’, pretvorila u prednost, te je to ‘velika’ postalo poslije nešto veliko, veličanstveno što potvrđuje sve što je napravila kao košarkašica”, poručila je Šehić ranije u najavi filma za zvaničnu stranicu BHRT-a.

“Ovdje smo svi došli da odamo počast najvećoj Raziji Mujanović.

Presretan sam što sam dio ekipe koja je učestvovala u pravljenju priče koju je ona kreirala.

Što se mene tiče, Raza, praznina pa svi ostali uključujući i nas”, poručio je scenarist i reditelj Vedad Hodžić prije filma.

Rediteljka filma Medina Šehić ranije je također navela da u filmu nije riječ samo o Raziji Mujanović, već i zlatnoj eri košarke na ovim prostorima.

“Prebogata je njezina karijera. Raza je ostvarila toliko puno uspjeha s reprezentacijom bivše države, poslije s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, a gdje su svi klupski trofeji.

Ima četiri naslova klupske prvakinje Evrope.

Igrala je u WNBA ligi.

Tri puta je bila izabrana za najbolju košarkašicu Evrope.

Ona je ikona ženske košarke, a film osim o Razi, govori i o zlatnim godinama ženske košarke na ovim prostorima”, zaključila je Medina Šehić.

U filmu će se pojavljivati i govoriti brojna eminentna imena iz svijeta košarke koja su igrala ili na neki način obilježila karijeru Razije Mujanović – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.