Pristigla je veoma žestoka reakcija iz Demokratske fronte nakon optužbi: “SNSD i HDZ iz straha od Komšićeve apelacije vrše pritisak na Ustavni sud…”

Povodom brojnih optužbi koje dolaze od strane SNSD-a i HDZ-a, a zbog činjenice da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži da Ustavni sud proglasi neustavnim odredbe koje se tiču vitalnog interesa u Domu naroda i Vijeću naroda RS, oglasio se član predsjedništva Demokratske fronte Senadin Lavić.

-Nesuvisle reakcije koje su uslijedile iz redova SNSD-a i HDZ-a, a u kojima se govori o Komšićevom podrivanju dejtonskog poretka, dolaze od onih koji nisu spremni prihvatiti i primijeniti potpunu demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, kao principe koji su ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine.

Takvima smeta, pa čak ih i uznemiruje činjenica da ostvarivanje potpune demokratije i vladavine prava, njima oduzima mogućnost da svjesno i planski ostvaruju niz blokada, koje im u konačnici služe kao instrument za političke ucjene, kako bi parlamentarna manjina ostvarivala vladavinu ili vlast koja im ne pripada.

Njihove izmišljotine i maštanja u kojima je Bosna i Hercegovina interpretirana kao konstrukt tri konstituentna naroda koji su navodno državotvorni, osim što su netačne, ustvari, jako su opasne i predstavljaju temelj za konstantne etničke podjele i tenzije iz kojih proizlazi konfliktno društvo.

Ta mantra o “tronarodnoj zajednici” onemogućava uspostavljanje državnog poretka i vladavinu prava. Zato imamo dominantnu partijsku državu.

Njihova sporna argumentacija obmanjuje da se svođenjem kolektivnih prava, na spisak od 4-5 vrlo konkretnih elemenata, koji se tiču kulturnog identiteta etničkih zajednica (dakle, njihovog samoodređenja), stvara neko unitarno uređenje u Bosni i Hercegovini, svakome ko imalo poznaje osnovne oblike državnog uređenje izaziva podsmijeh i nevjericu.

Tolika količina neznanja kojima zrače “branitelji kolektivnih prava“ postaje tragikomična, iracionalna i drska.

Osim toga, nervozne reakcije SNSD-a i HDZ-a otkrivaju ono što DF već godinama govori, a govori o namjeri tih stranaka da kroz korištenje sadašnjih domova naroda i tih neselektivnih vitalnih etničkih interesa, proizvode njima željenu atmosferu u kojoj je Bosna i Hercegovina “nemoguća” ili “neodrživa” država, te kako izvan etničko-plemenskog modela političkog poretka ne može postojati ništa drugo.

U međuvremenu, oni čine sve da kroz borbu za navodna kolektivna prava, redovno isporučuju dio suvereniteta Bosne i Hercegovine susjednim zemljama – Srbiji i Hrvatskoj.

To je, naravno, davno uočeno, tako da nama, bosanski i građanski orijentiranim pojedincima i političkim strankama, predstoji odlučna borba da kroz korekcije sadašnjeg političkog sistema učinimo Bosnu i Hercegovinu normalnom zemljom sa potpunom demokratijom i vladavinom prava, u kojoj je građanin temeljni nositelj suvereniteta, najviša politička vrijednost i jednakopravan s bilo kojim drugim građaninom na svakom pedlju Bosne.

Evidentna je namjera tih reakcionarnih antibosanskih snaga da kroz bombastične medijske istupe vrše pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer oni neće ili ne znaju živjeti u ambijentu potpune demokratije, već su skloni autokratskim režimima u kojima jedan vlada umjesto svih, što je njihov temeljni problem.

Autoritarna svijest je predvorje fašistoidnog političkog sistema gdje nestaje čovjek-građanin i dominira vođa, navodi Lavić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.