Pristigla je vrlo žustra reakcija iz Banja Luke nakon sankcija: “SAD stežu obruč oko Dodika, zajednički imenilac sankcionisanima je Rusija”, ističe Tanja Topić

Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije trojici zvaničnika Republike Srpske među kojima je i aktuelni ministar Petar Đokić, ali i Duško Petrović koji je bio glavna poveznica Milorada Dodika i Vladimira Putina te drugih ruskih zvaničnika. Oglasili su se i iz State Departmenta. Sankcije su izdate i za zvaničnike/firme Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Među sankcionisanim je Mišo Vačić, srpski političar, kojeg terete za učešće na referendumima o nelegitimnoj aneksiji koje je organizovao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Sankcionisan je i Nenad Popović, bivši zvaničnik srpske vlade, i njegove povezane kompanije.

“Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za izgradnju ličnog bogatstva”, navode iz State Departmenta.

“Istovremeno, Ministarstvo trezora uvodi sankcije za osam pojedinaca i šest firmi u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski uticaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja.

Ovi pojedinci i firme takođe ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU.

Ovim imenovanjima američka vlada ima za cilj promijeniti ponašanje onih koji su uključeni i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nezakonitih poslova i trgovanja utjecajem koji podstiču ruski zloćudni utjecaj”, navodi se.

Državne mjere se poduzimaju u skladu sa Izvršnom naredbom (EO) 14024 , „Blokiranje imovine u vezi s određenim štetnim stranim aktivnostima Vlade Ruske Federacije“.

Sankcije podrazumijevaju „blokiranje imovine i obustavljanje ulaska određenih osoba u Sjedinjene Države koje doprinose destabilizirajućem stanju na Zapadnom Balkanu“.

Pristigla je i žustra reakcija iz Banja Luke

Kako ističe politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić, SAD stežu obruč oko Dodika.

-Vidimo da se ovog puta razlog sankcionisanja razlikuje u odnosu na prethodno sankcionisane zvaničnike iz RS.

U fokusu je saradnja s jedne strane s Rusijom, a s druge strane podrška ranije sankcionisanom predsjedniku entiteta u posredovanju prema Rusiji.

Tako da se od Sjedinjenih Američkih Država steže obruč oko saradnika Milorada Dodika, kao i onih koji posluju s firmama i kompanijama koje imaju veze s Rusijom.

Zajednički imenilac sankcionisanima je Rusija, što je zanimljivo ako se zna da je, recimo, EU uvela čitav niz različitih nivoa sankcija prema Rusiji.

Istovremeno nije trepnula na veze i odnose čelnika RS s Rusijom pod sankcijama – rekla je Topić za portal “Avaza”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.