Prodata imovina bivše SFRJ u New Yorku i Bernu, poznato koliko će BiH dobiti od toga

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFR Jugoslavije.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato o odgovarajućoj informaciji o prodaji ove nekretnine i Nacrtu kupoprodajnog ugovora “Residential Contract of Sale”, koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.

“Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cijenu u iznosu 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je posljednja ponuđena cijena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrijednost nekretnine je ranije procijenjena na 30 miliona američkih dolara”, kažu iz Vijeća ministara BiH.

Dodali su da je udio Bosne i Hercegovine 15 posto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara (12.530.000,00 KM). Također, na isti način će se izvršiti i raspodjela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova donijelo Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu, nakon što je upoznato o pratećoj informaciji i nacrtu kupoprodajnog ugovora.

Ranije je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cijenu Republike Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švicarskih franaka.

Kako je Republika Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900,00 švicarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udjela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Republika Slovenija).

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto sredstava, što je 1.167.000,00 švicarskih franaka ili oko 2,1 milion KM.

Donošenjem ove dvije odluke omogućava se nastavak provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rješavanja pitanja raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.