Šta se ovdje desilo? Za smjenu Sifeta Podžića glasali su zastupnici SNSD-a, a HDZ-ovi isključili “monitore”

Predstavnički dom Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine nije potvrdio odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD).

Posebno je zanimljivo da za smjenu nisu glasali zastupnici HDZ-a.

Za smjenu je glasalo 7 zastupnika SNSD-a. Protiv je bilo 20 zastupnika i to oni iz SDA, SDP-a, Naše stranke, Demokratske fronte, SBB-a, NES-a, Nezavisnog bloka.

Petero iz HDZ-a ostalo je u sali, ali su isključili monitore te ih je sistem registrovao da “nisu prisutni”, iako su bili tu.

Opozicionari iz entiteta RS nisu željeli prisustvovati sjednici kako ne bi prekršili odluke Narodne skupštine RS-a o bojkotu državnih institucija.

Oni su naveli da je smjena Podžića “privatna utakmica” te da bi se vratili u parlamentarne klupe isključivo ukoliko bi se glasalo o smjeni kompletnog Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija je obrazložio razloge smjene ministra odbrane navodeći “nediplomatski odnos prema susjednoj državi Srbiji”.

Naime, ministar Sifet Podžić je 4. oktobra donio odluku o odlaganju vojne vježbe sa Srbijom, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači. Razlog za donošenje takve odluke je epidemiološka situacija – prenio je između ostalog Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.