Profesor Alija Kožljak uputio znakovitu poruku za “vožda iz Laktaša”: “Milorad Dodik je irelevantan političar kojem je ostalo samo da se nada Putinovoj pobjedi”

Potpuno izgubivši kompas, nesvjestan vlastite uloge u procesima koji su u toku, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je da šalje otrovne poruke i destabilizira ukupnu situaciju u BiH, koja je dovoljno komplicirana i bez njegovih istupa.

Dok cijeli svijet svjedoči užasnim zločinima ruske vojske u Ukrajini, pa i susjedna Srbija bira pravu stranu i Dodik na reveru nosi rusku zastavu i dijeli lekcije Nijemcima zbog nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

On je rušitelj i mira u regionu
Dok osuđuje prisustvo EUFOR-a na ulicama i u blizini škola, djeca u RS prisustvuju izložbi naoružanja MUP-a RS koja je prije nekoliko dana održana u Banja Luci. Dodik poručuje da neće dati saglasnost za produženje Misije EUFOR-a u BiH, te da je pogriješio što je to uradio prošle godine.

– Ono što Dodik radi posljednjih godina, a naglašeno posljednjih mjeseci samo je potvrda da on ne radi u interesu BiH već Ruske Federacije, noseći i njenu zastavu u vrijeme dok ta država vrši strašnu agresiju na jednu suverenu državu i dok cijeli svijet osuđuje ono što Rusija i Vladimir Putin rade – kaže za “Avaz” šef Odsjeka za međunarodne odnose na Međunarodnom univerzitetu Burch Alija Kožljak.

“Dodik je postao potpuno irelevantan akter”

Dodik je trenutno jedini političar u Evropi koji se usprotivio isključenju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. I taj podatak govori o njegovoj poziciji i snazi da blokira bilo šta, ali Kožljak ističe da je najava blokade angažmana EUFOR-a potvrda njegove destabilizacijske uloge.

– Dodik je postao potpuno irelevantan akter. On je rušitelj ne samo države BiH nego i mira u regionu, ali neće moći zaustaviti aktivnosti međunarodne zajednice na tom planu. Sporazum o miru u BiH je dao jasan mandat tadašnjem IFOR-u, a danas EUFOR-u i NATO-u za implementiranje mira, sigurnosti i stabilnosti na tlu BiH.

S tim su se složile i sve relevantne, pa i susjedne države, a Vijeće sigurnosti je potvrdilo ovu odluku. 2004. godine donesena je nova Rezolucija, ali je ključno da je NATO ostao jedan od subjekata koji su garant mira u BiH – ističe Kožljak.

Izgubit će podršku svojih prijatelja
Kožljak kaže da će Dodik izgubiti podršku i svojih prijatelja, poput Orbana ili Milanovića, jer ne postoji lider koji će podržati bila šta što bi moglo ugroziti mir i sigurnost u BiH. Time bi bio ugrožen mir u cijeloj Evropi i poljuljan kredibilitet EU i NATO-a.

– Zato je Dodiku ostalo samo da se nada Putinovoj pobjedi, koju je očekivao i na početku agresije, kada je razgovarao sa Lavrovim i tražio smjernice kako postupati s obzirom da u Ukrajini ne ide po planu. Posjedujem dokaze da od 2014. godine intenzivno sarađuje sa Rusijom u vezi plana koji uključuje Ukrajinu i susjedne zemlje, ali i zapadni Balkan – dodaje Kožljak.

Na pitanje kada i kako će završiti njegovi sramni pokušaji uništavanja države koja mu je dala sve privilegije, profesor Kožljak odgovara da se u međunarodnim odnosima postupa pažljivo, ali da će Dodik sa političke scene otići svojom, voljom visokog predstavnika ili građana RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.