Profesor historije Prekić kod Hadžifjezovića direktno u sami centar: “NATO neće ratovati s Rusijom! EU traga za identitetom!”

Profesor Adnan Prekić, historičar gostujući kod Senada Hadžifjezovića je ustvrdio da Rusija ima veliku rupu u historijskom identitetu.

“Historijske činjenice su kristalno jasne! Putin gradi medijski narativ da su Rusi i Ukrajinci jedno! To govori o suštini ovog sukoba! Putin posljednji put nije bio ažuran da svoje stanovništvo pripremi za rat kao 2014.! Putin je izjavama o historijskom jedinstvu htio da pripremi Ukrajince na rat!

Ukrajinci sami sa sobom nisu čisti što se tiče identiteta! 45% ljudi govori ruskim jezikom! 2002. godine su pobijedile proruske snage u Ukrajini! U Ukrajini živi maksimalno 20% Rusa! Ukrajinci su glasali za Ruse! Putin porukama pokušava da dehumanizuje rukovodstvo Ukrajine! Govori im da su oni meta! Ako analizirate rusku propagandu vidite da postoji metod u kojem gradite narativ žrtve, a sa druge strane dehumanizujete protivnike! Uvijek se spominje korupcija! Putinov cilj je pravljenje raskola među ukrajincima! Ima dosta istine u Putinovim pričama!

Krim je poklonjen Ukrajini! Putinov cilj je da uhapsi Zelenskog! Želi postaviti svoju bolju pregovaračku poziciju! Svima je bilo jasno da će se Putin odlučiti za rat! Tražio je pravo vrijeme! Kriza je, Amerika nije u situaciju da interveniše, dobio je podršku Kine! Sve mu se posložilo! Bilo je neozbiljno nešto drugo očekivati!

Ukrajina je bila treća nuklearna sila 90-tih! Ekonomska kriza je mnogo utjecala! U prvoj polovini ‘94. Ukrajina je primljena u partnerstvo za mir! Bili su svjesni da ulaze u NATO! Jedna tačka tog sporazuma je bila nezavisnost Ukrajine! To je bio jedini način da se spasi od Rusije! Rat nije mogao biti nikakvo iznenađenje! Rješenje je jednostavno, ali treba vremena! Osam godina je trajao otvoreni konflikt! Evropa nije ništa učinila!

Ova kriza u Ukrajini treba da razbistri ono za što smo sami odgovorni posljednjih osam godina! Ključni problem geopolitičkog zapadnog Balkana je činjenica da EU traga za svojim identitetom! Evropa liči na sudbinu formiranja Njemačke države! Ostat ćemo u priči da Rusija, Kina i SAD determinišu! Primjer Ukrajine najbolje pokazuje poziciju EU, naveo je profesor.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.