Profesor iz Hrvatske otkrio šanse Zmajeva za plasman na Euro, procenat ovisi od Ukrajine

Profesor iz Hrvatske Tomislav Globan sračunao je kakve su šanse BiH da ode na Evropsko prvenstvo. Fudbaleri Bosne i Hercegovine uprkos lošem nastupu u aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj iduće godine i dalje imaju solidne šanse za odlazak na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Naime, izabranici selektora Save Miloševića šansu za odlazak na Euro imaju kroz baraž koji smo osigurali dobrim nastupom u Ligi nacija prošle godine.

Prema trenutnoj situaciji rival u polufinalu baraža bit će nam selekcija Finske, dok bi u finalu igrali protiv boljeg iz duela između Izraela i Islanda.

Pobjednik finala baraža plasirao bi se na Euro.

Već je poznato da će BiH biti domaćin polufinalnog duela, dok bi se prednost domaćeg terena u finalu baraža odredila žrijebom.

Međutim, postoji šansa da se i promjene rivali u baražu, a sve zavisi od toga hoće li Ukrajina izboriti direktan plasman na Euro ili će igrati baraž.

U slučaju da Ukrajinci ostvare direktan plasman na Euro, potencijalni rivali u baražu ostali bi nam već pomenuti Finska, Izrael i Island.

Ukoliko Ukrajina ostane bez direktnog plasmana, onda će se potencijalno priključiti našem baražu.

U tom slučaju jedan od rivala (Finska, Ukrajina, Island) otišao bi u baraž Lige A, a dva bi ostala u baražu Lige B gdje su sigurni BiH i Izrael – javlja Klix.ba.

Kada se to sve prenese u procente, superkompjuter kojeg prenosi hrvatski profesor Tomislav Globan sračunao je da su šanse BiH da ode na Evropsko prvenstvo trenutno 23 posto.

Jasno je da bi taj procenat porastao ukoliko bi Ukrajina izborila direktan plasman jer su preostali rivali ocjenjeni kao manji favoriti u ovom trenutku.

Procenti šansi za plasman na Euro naše potencijalne baraž grupe:

Ukrajina 67 posto

Izrael 64 posto

BiH 23 posto

Finska 22 posto

Island 9 posto

Pogledajte fotografije koje je objavio Tomislav Globan.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.