Profesor Maksić u vezi Dodika nema dilemu: “Bidenova administracija se sprema obračunati s njegovom politikom”

Posljednje

Situacija je neugodna za sve, ali najviše za Milorada Dodika, kaže za Radiosarajevo.ba vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch prof. dr. Adis Maksić.

Profesor Maksić se na ovaj način osvrnuo na posljednju ofanzivu američke administracije u Bosni i Hercegovini, a nakon eskalacije politike člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a u pravcu otvorenog rušenja ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, pa i prijetnji Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

“Avantura u koju se upustio Milorad Dodik uznemirila je balans kojim se već 15 godina održavao na vlasti. Njegovo dosadašnje retoričko buđenje neostvarenih ratnih ciljeva jačalo je podjele u Bosni i Hercegovini, ali i prizivalo kartografske fantazije koje želi čuti veliki dio biračkog tijela u Republici srpskoj. U isto vrijeme, predstavnici stranih sila u Bosni I Hercegovini vodili su se principom da su riječi jedno, a djela drugo, izbjegavajući direktan konflikt na osnovu retoričkih ekscesa”, kaže Maksić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, upravo je ovim principom “međunarodna zajednica doprinijela jačanju Milorada Dodika, koje je, kako ovih sedmica vidimo, dovelo do ugrožavanja institucionalnog poretka”.

“Ono što strani akteri nisu uvidjeli na vrijeme je da su i riječi djela! A pogotovo su djela u post-konfliktnim društvima koja pokušavaju da zacijele duboke rane. Takvo sijanje mržnje protiv države i dijeljenje njenog stanovništva po najbolnijim crtama, retorički ili na neki drugi način, naši čuvari mira ne bi dozvolili u svojim zemljama, ali to su već 15 godina dozvoljavali u Bosni i Hercegovini. Bilo je pitanje vremena kada će Dodik izaći iz retoričkih okvira, I kada ćemo doći u trenutno stanje vađjenja ‘kestenja iz vatre’.

Dodik se odlučio suprotstaviti međunarodnim pritiscima, koji su postajali sve snažniji i konkretniji dolaskom administracije Joe Bidena, ne samo sa pričom nego i pravnim aktima koji ruse postojeće institucije”, objašnjava sagovornik.

Međutim, dodao je Maksić, ako uzmemo u obzir okolnosti, put koji je izabrao je avanturistički, i bez povratka.

“Dešava se u momentu kada je u Washingtonu administracija koja itekako prepoznaje opasnost i spremna se obračunati sa politikom koju Dodik predstavlja.
Još u junu je predsjednik Biden izdao direktivu za uvođenje i širenje sankcija protiv korumpiranih političara i rušilaca mira. Lista ljudi i firmi obuhvaćenih tim sankcijama se finalizira, i uključivat će i Dodikove interese”, analizira Maksić.

Unutar same RS, ne postoji jedinstvo.

“Štaviše, opozicija je ujedinjena protiv posljednje eskalacije. Posljednje Dodikove pomirujuće izjave pokazuju da je prepoznao neugodnost ove situacije, i njima pokušava da dođe do dijaloga o temama koje prije eskalacije nisu ni bile na dnevnom redu. U isto vrijeme, čitavu karijeru je gradio na imiđu nacionalnog prvaka, i potpuno povlačenje bi mu nanijelo nepopravljivu štetu uoči izborne godine”, zaključio je Maksić.

Leave your vote