Profesor ustavnog prava Kasim Trnka o Dodikovom obraćanju u NSRS: Ovo je primjer kako izgleda kad se nestručan čovjek počne baviti stručnim pitanjima

U nekoliko navrata iza skupštinske govornice u NSRS Milorad Dodik je pomenuo eksperta za ustavno pravo, prof. dr Kasima Trnku, koji je njegovo obraćanje povremeno pratio i zaključio da se radi o eklatantnom primjeru kako izgleda govor nestručnog čovjeka o stručnim temama.

– U nekim svojim radovima ja sam napisao jednu stručnu konstataciju, da se ustavi mogu mijenjati po postupku kako je inače predviđeno u ustavu i ako se mijenjaju na taj način onda postoji ustavni kontinuitet, a ako se dese neke druge okolnosti, kao što je nametanje mirovnim sporazumom, onda nema formalnog kontinuiteta ustava jer nisu vezani jedan sa drugim.

Međutim, u slučaju Ustava BiH postoji suštinska veza, i u članu 1 Ustava izričito piše: „Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje“.

To je odgovor na sve Dodikove budalaštine. Zanimljivo je da ga svi ti ljudi slušaju i da niko ne iznese kontraargument – kaže za portal “Avaza“ profesor Trnka.

Dodaje kako bi odgovor na sve neistine, nelogičnosti i zloupotrebe iza govornice NSRS predugo trajao.

– Ovaj dio o kontinuitetu BiH je primjer kako izgleda kada se nestručan čovjek počne da bavi stručnim pitanjima. Onda iskrivi sliku. Meni je jasno iz kojih on to razloga radi. To mu treba da bi navodno potkrijepio svoje teze – ističe prof. dr. Kasim Trnka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.