Profesor ustavnog prava Kasim Trnka upozorio javnost: RS udara na državu, trenutni stav OHR-a nije dovoljan

Zakon o nepokretnoj imovini RS objavljen je u Službenom listu 5. aprila i uprkos izjavama visokog predstavnika Christian Schmidt da on ne utječe na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom, objava ovog zakona izazvala je zabrinutost u bh. javnosti.

“Administracija Milorada Dodika nastavlja sa svojom praksom urušavanja pravnog i ustavnog poretka BiH. To je očigledno na liniji onoga oko čega je dobio instrukcije od Vladimira Putina i od Aleksandra Vučića, da destabilizuje BiH”, kazao je profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

Smatra da je cilj oslabiti poziciju BiH kako bi mogli da se razmotre drugi različiti koncepti djelovanja poput onoga u Ukrajini.

“Ovaj zakon je samo jedan od takvih poteza i na takve zakone vlasti BiH moraju reagovati jer ako propuste reakciju tumačit će se kao da pristaju na to”, ističe profesor Trnka.

Smatra da se treba vidjeti u Zakonu da li odmah stupa na snagu, a ako je to slučaj, treba se pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH, a ako je stupanje na snagu odgođeno, onda treba djelovati visoki predstavnik kako bi onemogućio da zakon uopće stupi na snagu.

“Nije dovoljno ono što je saopšteno iz Ureda visokog predstavnika da postoji zabrana raspolaganja državnom svojinom”, stava je Trnka.

Smatra kako se sada pravi presedan da entitetske vlasti zapravo raspolažu nepokretnom imovinom koja je u vlasništvu države BiH.

Iako je odluka o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom i dalje na snazi, nešto se treba hitno učiniti kako bi se spriječilo ovakvo antiustavno djelovanje. Za to vrijeme, Christian Schmidt i dalje poziva na poštivanje vladavine prava u BiH poručujuči kako jednostrane odluke nisu prihvatljive.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.