Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić: “Najave Milorada Dodika su protuzakonite, trebao bi biti procesuiran”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će biti povučene saglasnosti RS date na sporazume o vojsci formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

– Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u – rekao je Dodik.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić komentarišući Dodikove najave kazao je da one apsolutno nemaju nikakvo pravno utemeljenje.

– Ne znam kako on misli ovo uraditi. Sve što je ovaj put najavio je suprotno Ustavu BiH i normama međunarodnog prava. Radnje koje je on najavio su protupravne i za njih bi trebao odgovarati – pojasnio je Pobrić za Avaz.

Dodao je da ga više zabrinjava činjenica da ne postoji adekvatna reakcija na ovakve protupravne najave Milorada Dodika.

Kao da se ništa ne događa

– Kao da se ništa ne događa. Apsurdno je da jedan od šefova države radi protiv svoje države. U normalnim uvjetima zna se gdje bi ovakav čovjek završio. Bio bi sigurno procesuiran. Međutim problem je što izgleda BiH nema dovoljno jake institucije koje bi to mogle uraditi i prekinuti ovu priču – naglasio je Pobrić.

Prema njegovim riječima, Dodik ima podršku u RS i od drugih političkih faktora.

– Mislim da je za ovo dobio i prećutnu saglasnost nekih država međunarodne zajednice. Ipak, zakonski za bilo kakvu promjenu koja bi se ticala OS BiH i VSTV-a potrebna je parlamentarna procedura. Ne može entitet jednostrano nešto povlačiti što je dogovorom dva entiteta i države delegirana na državni nivo. Da se nešto vrati na entitetski nivo ponovo bi morala postojati saglasnost dva entiteta i države – zaključio je Pobrić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.