Proglasili je mrtvom od korone, kući se vratila devet dana nakon sahrane

Iako su bili obaviješteni da je preminula od posljedica Covid-19, članovi porodice jedne 85-godišnje Španjolke bili su zatečeni porukom da se ona vratila u starački dom u kojem je bila smještena prije hospitalizacije.

Kako pišu mediji u toj zemlji, a prenosi Reuters, porodica Rogelie Blanco je o njenoj navodnoj smrti bila obaviještena 13. januara, a kako im je rečeno sahrana kojoj nisu mogli prisustvovati zbog protokola obavljena je dan kasnije.

Međutim, Rogelia se devet dana poslije “živa i zdrava” vratila u dom u gradiću Xove na sjeveru Španije, gdje je smješten i njen muž Ramon Blanko.

“Nisam mogao vjerovati. Oplakivao sam smrt supruge”, prenio je list La Voz de Galicia, pojasnivši da je žena koja je preminula zapravo bila iz iste sobe kao i Rogelia, a zbog administrativnog propusta vjerovalo se da se radi o njoj.

Iz doma San Rosendo Foundation su objasnili kako se greška potkrala kada su Blanco i nekoliko drugih korisnika doma potvrđeni kao Covid-19 pacijenti i kada su izmješteni u drugi dom zbog liječenja.

“Među njima su bile dvije žene koje su dijelile jednu sobu”, pojasnili su iz doma, prenosi isti list.

“Greška u identifikaciji tokom prelaska iz Xovea u Pereiro de Aguiar dovela je do toga da se smrt jedne od njih potvrdi 13. januara iako je identitet pogrešno dodijeljen”.

Iz doma su izrazili žaljenje zbog “nesretnog slučaja” naglasivši da je to bio jedinstven slučaj među stotinjak prelazaka u drugi dom koje su uspješno organizirali.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.