PROJEKAT NA GRANICI BIH I HRVATSKE Otvara se veliki retail park i to na putnom pravcu koji direktno vodi do EU

Za uspjeh investicije jedan od presudnih faktora je lokacija, a granična područja posebno su zanimljiva. Jedno od takvih je Bosanska Gradiška, uz samu rijeku Savu i granicu s Hrvatskom.

Vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine s razlogom ističu svoje komparativne prednosti. Kako Bosanska Gradiška doslovno graniči s Evropskom unijom, kažu da joj to osigurava najbolji geostrateški položaj za ulaganje u Bosni i Hercegovini.

“Opština Gradiška je geografski pozicionirana na samoj granici Evropske unije. Udaljeni smo na nepunih pola sata vožnje od glavnog administrativnog centra Banje Luke i 20 minuta od aerodroma u Laktašima, a sat i po od aerodroma u Zagrebu”, ističe načelnik Zoran Adžić.

On kaže kako granica Evropske unije opštinu Gradiška čini najfrekventnijim graničnim prijelazom u Bosni i Hercegovini, a uz adekvatno opremljene carinske terminale i efikasne špediterske usluge predstavlja idealno područje za ulaganje u poslove distribucije, proizvodnje, transporta, podugovaranja lohn poslova i zajedničkih ulaganja, kao i ostalih vrsta poslovne saradnje.

Vlasti u RS-u posebno ističu lokaciju kao izuzetno povoljan pristup tržištu od više miliona kupaca, odnosno poslovanje uz neposrednu blizinu, a izvan zakonskih okvira Evropske unije.

U Gradišci se nalazi i najprometniji granični prijelaz u Bosni i Hercegovini za promet robe životinjskog i biljnog porijekla i uopšte – godišnji promet više od milion putničkih i više od stotinu hiljada teretnih vozila.

Pogranični položaj i povoljna lokacija daju vjetar u leđa investitorima te ih s razlogom motivira za investiranje i u vremenu krize.

Pandemija je zaustavila brojne investicije, ali to nije slučaj s Centrum Retail parkom u Bosanskoj Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju.

Poseban uspjeh investitora predstavlja to što su ovakav projekt, koji će se prostirati na 18.000 kvadratnih metara, uspjeli izvesti u vrijeme korona-krize.

“Dinamika radova se odvija prema planu koji je usvojen prije pandemije, a svečano otvaranje planirano je za oktobar. Osim samog Retail parka, u planu je i izrada kružne saobraćajnice kojom će biti omogućen brz i lak prilaz parkingu, a sve planiramo završiti do oktobra. Ključna stavka je sama lokacija, koja je uz najprometniji granični prijelaz, onaj u Gradišci, na putnom pravcu koji direktno vodi do EU”, istakao je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije “Centrum Trade”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.