Protiv predsjednika HDZ-a Dragana Čovića podnesena krivična prijava zbog neprovođenja evropskih presuda, cilj je dovesti krivce pred sud

Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika HDZ-a i HNS-a te dopredsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragana Čovića. U krivičnoj prijavi Zornić je optužila Čovića za neprovođenje Evropskih presuda za ljudska prava, a o detaljima prijave nije govorila. No, istaknula je kako su sve pažljivo razmotrili prije nego što se odlučila na konačni korak.

“Ova odluka o prijavi protiv Dragana Čovića je sazrijevala, ona nije donesena preko noći, ni preko koljena. Pažljivo smo diskutovali, razmatrali, dogovarali, na kraju sam odlučila, napisala kaznenu prijavu i predala je u Tužilaštvo BiH jučer… O razlozima podnošenja prijave ne mogu govoriti, osim da je u pitanju nesprovođenje presuda ESLJP u mom predmetu, kao i u ostalim predmetima iz grupacije Sejdić-Finci”, kazala je Zornić na današnjoj konferenciji za medije, koju je organizovala ovim povodom.

Istaknula je kako su činjenice protiv Čovića koje je navela u prijavi – nepobitne te je pojasnila kako je izgledala njena borba za dobijanje presude u Evropskom sudu za ljudska prava, a zatim i kasnija borba da ta presuda bude implementirana.

“Godine 2005. sam se obratila Evropskom sudu za ljudska prava, žaleći se i dokazujući diskriminatorne odredbe Ustava BiH, a posljedično Izbornog zakona. Prije svega, ja osporavam dejtonski Ustav BiH, prije svega preambulu u kojoj govorim da u BiH žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali. Svi mi koji ne želimo da se opredijelimo za jedan od ova tri tora, spadamo u Ostale.

Šta to znači? Jesmo li mi građani drugog reda? Da li imamo ikakva prava u svojoj domovini? Mi svi u principu smo Bosanci i Hercegovci jer se tako zove naša država, a svaka druga pripadnost je etnička i nacionalna pripadnost to ne isključuje. Sam postupak je trajao punih devet godina, ali je sud prihvatio moju aplikaciju. Devet godina sam strpljivo dokazivala da je naš Ustav diskriminatoran.

U pravnom smislu nije bilo nikakvih zapreka da seta presuda odmah implementira, međutim u političkom smislu, to nije odgovaralo vladajućim strukturama, koje zasnivaju svoju vladavinu na etnonacionalističkim osnovama i činili su sve da spriječe implementaciju te moje presude”, rekla je Zornić – javlja Klix.ba.

Ona je iskoristila i posljednji pravni lijek u Strazburu, koji je moguć apelantima, a to je komitet ministara Vijeća Evrope koji nagleda provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Oni su to proslijedili Vijeću ministara BiH, a Vijeće je tu tačku skinulo sa dnevnog reda radi ‘protoka vremena’, bez objašnjenja kakvog protoka i kakvog vremena”, navela je Zornić, koja i u tom primjeru, između ostalog, vidi dokaz za postojanje opstrukcija provođenja presude koju je dobila.

Povodom podnošenja krivične prijave, obratio se i predsjednik Kruga 99, čiji je Zornić član, Adil Kulenović, koji je istaknuo razloge za podnošenje krivične prijave.

“Često smo se vraćali na pitanje implementacije presude Zornić i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Apelovali smo na političke strukture, međunarodnu zajednicu, kako bi se pristupilo konačno implementaciji i provođenju presuda ESLJP jer bi one otvorile perspektivu za otvaranje demokratske i suverene BiH, države ravnopravnih građana koji su jednaki pred zakonom i imaju i aktivno i pasivno biračko pravo.

U tom traženju rješenja kako da se ubrza taj postupak i konačno dođe do implementacije evropskih presuda, shvatili smo da nije dovoljno samo apelovati i tražiti podršku, nego učiniti konkretne korake iz ugla mogućnosti da se pojedinci koji su to kočili pojave pred sudom”, poručio je Kulenović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.