Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg otvoreno: Putin je potcijenio snagu NATO-a, ukrajinska vojska je opremljenija nego 2014. godine

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako je podrška NATO-a Ukrajini predstavljala prekretnicu u borbi ove države protiv ruske invazije.

U intervjuu za Euronews, Stoltenberg je pojasnio kako saveznici u NATO-u čini sve kako bi pružili adekvatnu podršku Kijevu.

“Pružamo Ukrajini napredno protutenkovsko oružje i sisteme protivzračne odbrane. Također, moramo imati na umu da su saveznici NATO-a obučavali ukrajinsku vojsku koja je sada na prvim linijama fronta.

Dakle, ukrajinska vojska je mnogo bolje opremljena, mnogo bolje obučena i mnogo jača sada nego 2014. godine kada je Rusija izvršila invaziju prvi put”, pojašnjava generalni sekretar NATO-a.

Također, naglašava kako je Putin potcijenio snagu NATO saveza.

“Mislim da je predsjednik Putin potcijenio jedinstvo i snagu NATO saveza, Evropske unije i svih nas koji vjerujemo u demokratiju, vladavinu zakona i međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Stojimo zajedno u uvođenju sankcija bez presedana Rusiji, ali i u pružanju podrške Ukrajini”, ističe on.

Naglašava kako je važno što je pokrenuta istraga o zločinima nad civilima u Ukrajini.

“Civilna infrastruktura je napadnuta, škole, bolnice. Svaki namjerni napad na civilnu infrastrukturu bit će okarakterisan kao ratni zločin. Zbog toga, smatram da je važno što je Međunarodni krivični sud otvorio istragu. Odgovorni moraju odgovarati za to”, mišljenja je Stoltenberg.

Nakon toga, osvrnuo se na eventualnu upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini.

“Osnivanjem radne grupe za hemijsku i nuklearnu odbranu, NATO šalje snažnu poruku Rusiji da će svaka upotreba hemijskog ili biološkog oružja iz temelja promijeniti prirodu sukoba. To će biti očito kršenje međunarodnog prava i imat će dalekosežne posljedice.

To je nešto što je veoma opasno i predstavlja još jedan razlog zbog čega se ovaj rat mora okončati”, zaključio je Jens Stoltenberg.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.