Raskrinkana podla laž lidera HDZ-a Dragana Čovića, kako mu je to uopšte palo na pamet? Budžet institucija BiH za 2022. godinu još uvijek nije predložen

Aktuelni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović govorio je u intervjuu za OBN 27. aprila 2022. godine, pored ostalog, o usvajanju budžeta institucija BiH za 2022. godinu, u kontekstu održavanja Općih izbora 2022. godine – piše Istinomjer.

Budžet institucija BiH za aktuelnu godinu još uvijek nije usvojen iako je, prema Čovićevim riječima, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda poslao prijedlog budžeta u decembru 2021. godine:

“Moje pitanje je zašto proračun nismo imali prošle godine? Zašto ga nemamo, evo danas je koji dan kraja četvrtog mjeseca, nemamo proračun? Je li to do gospodina Bevande?

On je proračun predlagao, ja znam, i prošle godine, u 12. mjesecu za aktuelnu godinu, 2021. za ovu godinu, kao što je gospođa Miličević predlagala proračun u Federaciji. Eh sad, što to ne može proći, to je sad nešto drugo.

Nemate ni okvirnog proračuna, a ne proračuna za fiskalnu kalendarsku godinu. Jedan bez drugog se ne mogu ni donijeti”, rekao je tada Čović.

Praksa protivna zakonu

Institucije BiH već duži period novac koriste na osnovu tromjesečnih odluka o privremenom finansiranju, pa je tako trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april – juni 2022. godine, usvojena 18. marta 2022. godine.

Ovakva praksa protivna je Zakonu o finansiranju institucija BiH, koji u članu 10. nalaže da Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu treba biti usvojen do 31. decembra tekuće godine.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH su u saopštenju 21. aprila 2022. godine podsjetili na proceduru usvajanja budžeta institucija BiH, naglasivši da nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt budžeta, taj dokument se šalje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH – koje utvrđuje prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje u parlamentarnu proceduru na izjašnjavanje Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH, koji konačno usvajaju budžet.

Budući da budžet institucija BiH za 2022. godinu nije predložen u decembru 2021. godine, što je potvrdio i resorni ministar Vjekoslav Bevanda, Istinomjer tvrdnju Dragana Čovića ocjenjuje neistinitom.

Cijelu analizu pročitajte u analizi Istinomjera.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.