Razgovori o Ukraijini, Joe Biden uputio vrlo oštru poruku Vladmiru Putinu: “Odlučno ćemo djelovati u odbrani svojih nacionalnih interesa”

Predsjednik SAD Joe Biden u utorak je razgovarao telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, i direktno mu prenio zabrinutost u pogledu raspoređivanja ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

“Predsjednik Biden naglasio je da su SAD čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Predsjednik je izrazio zabrinutost u pogledu iznenadnog grupisanja ruskih vojnih snaga na okupiranom Krimu i na granicama Ukrajine i pozvao Rusiju da deeskalira tenzije”, navodi se u saopštenju Bijele kuće – prenosi Glas Amerike.

Dodaje se da je Biden rekao Putinu da će Amerika “odlučno djelovati u odbrani svojih nacionalnih interesa” u vezi sa ruskim cy napadima i miješanjem u izbore.

Biden je također predložio samit u nekoj trećoj zemlji “narednih mjeseci” na kojem bi se razgovaralo o nizu američko-ruskih pitanja, istče se u saopštenju Bijele kuće.

Iz Kremlja je saopšteno da je razgovor održan na američku inicijativu i da je Biden izrazio spremnost da nastavi dijalog o globalnoj bezbjednosti, te da je prenio Putinu da želi da normalizuje odnose i sarađuje u vezi sa pitanjima kontrole naoružanja, iranskog nuklearnog programa, Afganistana i klimatskih promjena, prenosi novinska agencija RIA.

Biden je razgovarao sa Putinom u svjetlu kršenja primirja u istočnoj Ukrajini, gdje traje sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

U borbama u istočnoj Ukrajini poginulo je više od 14.000 ljudi, a napori da se postigne političko rješenje su zastali.

Ukrajina i zapadni zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog sve češćih kršenja prekida vatre, a svakodnevno ze izvještava o ukrajinskim vojnim žrtvama. Gubitke su pretrpjeli i pobunjenici.

Kijev je takođe saopštio da je Rusija rasporedila 41.000 pripadnika svojih snaga na granici sa istočnom Ukrajinom i još 42.000 na Krimu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je raspoređivanje većeg broja trupa dio vježbi spremnosti vojnih snaga u odgovoru na, kako je naveo, prijetnje iz NATO-a. Dodao je da će manevri u zapadnoj Rusiji trajati još dvije sedmice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.