“Razmatra se vrijeme, modaliteti, format i sastav delegacije”: Šef NATO-a odlučio sazvati sastanak 12. januara sa Rusijom…

Iako se na početku s rezervom gledalo na ideju o sastanku NATO lidera i Rusije, čini se kako je sastanak dvije strane sve izvjesniji, a jedan od datuma koji se spominje jeste i 12. januar koji bi mogao biti i konačni datum sastanka dvije suprotstavljene strane.

Nekoliko evropskih i ruskih medijskih agencija prenijelo je informaciju o tome kako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odlučio da 12. januara sazove sastanak Vijeća NATO saveza i Rusije. Istog dana, u Briselu bi trebao biti održan i sastanak načelnika generalštabova zemalja članica NATO saveza.

“Generalni sekretar Stoltenberg odlučio je sazvati sastanak 12. januara. U kontaktu smo s Rusijom u vezi s ovim sastankom. Svaki dijalog s Rusijom treba da se vodi na osnovu reciprociteta te treba biti zasnovan na osnovnim principima i temeljnim dokumentima”, naveli su za ruske agencije iz press službe NATO-a.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije su saopćili kako su dobili informacije iz NATO-a o mogućem susretu 12. januara, ali da će ruski zvaničnici konačnu odluku donijeti u narednim danima.

“Razmatra se vrijeme, modaliteti, format i sastav delegacije”, rekao je zamjenik ruskog ministrava vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov također se osvrnuo na mogući susret zvaničnika NATO-a i Rusije, ali i na eventualno širenje NATO saveza na Ukrajinu.

Peskov je naglasio kako treba ostati optimista u pogledu razgovora Moskve i Washingtona, ali je poručio kako širenje NATO-a na istok predstavlja pitanje života i smrti za Rusiju.

“Pitanje širenja NATO-a na zemlje kao što je Ukrajina i druge zemlje koje su bila dio SSSR-a predstavlja za nas život i smrt”, rekao je Peskov.

On je također izjavio kako postoji mogućnost održavanja sastanka 12. januara te je napomenuo kako je sada važno biti strpljiv i sjesti za pregovarači stol.

“Naravno, emotivno želim svaki put reagovati na sve te informacije, ali ovdje morate shvatiti da kada diplomate sjednu za pregovarački stol tu počinjusasvim drugačiji razgovori. Oni su sadržajniji, smireniji i učesto uravnoteženiji”, mišljenja je Peskov.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.