Razorne poplave u Čeliću nanijele višemilionsku štetu, pogledajte šta su novinari zatekli na terenu…

Iza mještana Čelića je neprospavana noć zbog razornih poplava koje su ovoj općini nanijele višemilionsku štetu. Poplavljeno je više od 400 objekata, a pomoć stiže iz svih dijelova BiH.

Komunalne službe, policija, vatrogasci i djelatnici civilne zaštite od jučer su kontinuirano na terenu na području Čelića, jedne od najmanjih općina u Tuzlanskom kantonu, koju su zadesile razorne poplave.

“Zasigurno znamo da je u mjesnim zajednicama Drijenča, Šibošnica, Ratkovići, Brnjik i Čelić poplavljeno više od 400 objekata, a situaciju dodatno pogoršava to što je poplavljeno i nekoliko privrednih objekata koji zapošljavaju iznad 100 ljudi.

U ovom mjesnim zajednicama zastupljena je i plastenička proizvodnja jagoda koja je uništena 70 posto. O štetama je prerano govoriti, ali je zasigurno riječ o višemilionskim iznosima”, kazao je za Klix.ba načelnik Čelića Admir Hrustanović.

Sve raspoložive ekipe trenutno rade na iscrpavanju vode iz stambenih objekata, kao i na sanaciji lokalne putne komunikacije koja je bila prekinuta te nekoliko mostova koju su prilično uništeni.

Inače, ovo nije prvi put da ovu malenu općinu pogađaju poplave, međutim ono što se dogodilo jučer mještani ne mogu porediti sa ranijim scenarijima.

“Mi smo jučer imali kišne padavine u obimu od 70 litara vode u satu po metru kvadratnom i na to se teško moglo utjecati.

Sinoć smo proglasili stanje prirodne nesreće zbog nastale situacije, a od sinoć imamo mnogo poziva načelnika i gradonačelnika iz cijele BiH kako bi nam pružili svoju pomoć”, nastavlja Hrustanović, istaknuvši da su im u prvim trenucima u pomoć pritekle ekipe iz Lopara i Bijeljine.

Iako je u Čeliću osvanulo sunčano jutro, vremenska prognoza za ovaj dio BiH nije optimistična, s obzirom na to da se i u poslijepodnevnim satima očekuju kišne padavine. Također, postoji i opasnost od pokretanja većeg broja klizišta.

“S obzirom na to da se Čelić nalazi na području Majevice, mi očekujemo probleme vezano za pokretanje klizišta, a dosad su dva aktivirana”, naglasio je općinski načelnik.

Čelićani se na kraju nadaju da neće ostati sami u rješavanju problema u kontekstu finansijske podrške sa većih nivoa vlasti, s obzirom na to da su nastale ogromne štete, a općinski budžet sve troškove neće moći samostalno pokriti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.