Reakcije iz RS na potvrđivanje optužnice protiv Dodika: “Treba da se boje naših odgovora”

Potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasika RS Miloša Lukića, izazvalo je burne reakcije u Banjaluci. Predsjednik Vlade Radovan Višković oglasio se ocjenom da se radi o jednom od kontinuiranih napada na Republiku Srpsku i odluci koja ne iznenađuje, ali zabrinjava.

Iako se konstantno ponavlja kako je riječ o napadu na instituciju Republike Srpske – njenog predsjednika, Višković ipak tvrdi, radi se o napadu na pojedinca, koji je svakako napad na cijelu Republiku Srpsku.

“Napad na pojedinca, u ovom slučaju na Dodika je svakako napad na cijelu Republiku Srpku, i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove Bosna i Hercegovina, i koji se razlikuje od svega onoga dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu”, napominje Višković uz ocjenu da pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije ni približno nezavisno.

“Nakon tri decenije, imamo situaciju u kojoj stranci ponovo pokušavaju upravljati našom zemljom. Ali je ovaj put drugačije. Republika Srpska nije nastala bez borbe; naši najbolji su se borili za nju.

Ovo nije samo napad na Dodika i Lukića, ovo je napad na samu Republiku Srpsku”, rekao je on.

Bilježi se i reakcija predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stenvandića koji u izjavi za Radio Republike Srpske kaže kako se vidi da se radi o montiranom procesu “pošto je namjerno montirana danas, pred pokušaj Šmita da sutra uđe u neku od institucija u Republici Srpskoj što će se pokazati kao neuspješno”.

Ocijenio je kako se radi o “zajedničkom desantu i napadu na institucije Republike Srpske”.

“Ako su pomislili da nemamo odgovor, grdno se varaju.

Mi se optužnice ne bojimo, a oni treba da se boje naših odgovora, jer je ovo atak na mir, atak na Dejtonski mirovni sporazum, i pokušaj da se nelegalnim odlukama nelegalnog visokog predstavnika proizvedu zakonske posljedice”, rekao je Stevandić napominjući da Šmit nije legalno izabran visoki predstavnik, te da se shodno tome iz njegovih odluka ne mogu izvoditi zakoni.

“Republika Srpska će, kao i uvijek, imati pravno definisan i ozbiljan odgovor i neka niko ne sumnja u našu ozbiljnost i odlučnost”, rekao je on.

U svojoj reakciji, Stevandić sve dovodi u vezu sa pitanjem državne imovine zbog koje je kaže, Milorad Dodik i pokušao da se inkriminiše.

Inače Stevandić je za sutra sazvao sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske koja će biti održana u 12:00, ali nije poznato šta će se naći na dnevnom redu predstojeće sjednice niti kakav će ona karakter imati.

To je na svom blogu objavio narodni poslanik Nebojša Vukanović navodeći da se ne radi o uobičajenoj praksi da se šefovi poslaničkih klubova na sjednice pozivaju praktično u posljednji čas.

Srna bilježi reakciju ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana koji je i profesor ustavnog prava i koji kaže da potvrđivanje optužnice nema veze sa pravom i pravdom, “već predstavlja direktnu negaciju naroda, države, suvereniteta i svih elemenata državnosti”.

“Kristijan Šmit je jedno veliko niko i ništa u BiH. Stranac koji je davno trebao biti protjeran iz zemlje.

On je persona koja direktno ruši BiH, a pri tom je za to i dobro plaćen.

I taj koji je niko i ništa hoće da stvori nešto, hoće da dijeli neku svoju pravdu, da otima našu imovinu, donosi zakone, tuži i sudi u državi koju je sam srušio i koju sve vrijeme negira”, rekao je Karan nazivajući Šmita gaženjem svega, ocjenjući kako, “da je BiH normalna država, Tužilaštvo bi protiv njega davno pokrenulo postupke po više osnova, a jedan od njih je i taj što ruši ustavni sistem BiH”.

Ne bilježe se brojne reakcije opozicije. Branislav Borenović u izjavi za N1 rekao je kako je riječ o kontroverznoj političkoj igri od koje ne očekuje ništa.

“To će nas uvesti u neku vrstu tenzija gdje će svako imati svoj navijački poriv. Ovo je političko-pravosudni igrokaza. Dodik će vjerovatno pokušati dokazati sa svojim advokatima da li tu postoji krivnja ili ne. U svakom slučaju će unijeti neku vrstu tenzije.

Iskreno, ovo je po meni sve bez veze. Ne radujem se potvrđivanju optužnice protiv Dodika”, rekao je Borenović.

Sam Milorad Dodik o potvrđivanju optužnice još se nije oglašavao, zvanično stav nije zauzeo niti njegov SNSD odakle je za sutra stigla najava da će zasjedati Izvršni komitet stranke sa početkom u 10:00. Nakon te sjednice očekuje se obraćanje Milorada Dodika.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.