Reis Kavazović žestoko nakon sramnog gostovanja Kljuića kod Hadžifejzovića: “Voditelji bi trebali odmah prekinuti emisiju”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović reagirao je na izjavu Stjepana Kljujića na Face TV-u o nespojivosti obavljanja funkcije ministrice za odgoj i obrazovanje sa nošenjem mahrame (hidžaba).

„Ovo što je izašlo na vidjelo sa Stjepanom Kljuićem je za svaku osudu ali nije ništa novo. To muslimani, koji nisu na političkim pozicijama, svakodnevno doživljavaju“, kazao je reis Kavazović za portal Radiosarajevo.ba.

Pogledajte, kaže, samo portale i na njima komentare.

„Islamofobija je u BiH možda i veća, nego u evropskim zemljama. Muslimanima se svakodnevno negira njihovo ustavno pravo na slobodu vjere i njeno upražnjavanje u javnom prostoru.

Mediji snose veliku odgovornost za to. Kada se to događa voditelji bi trebali odmah prekinuti emisiju i dati do znanja da to ne može proći.

Ovako su samo suučesnici, jer toleriraju to što islamofobi rade“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Kljuić je gostujući Face TV-u, između ostalog, kazao kako nema razloga za optimizam.

“Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u KS – zaobrađenu.

Šta ona misli, šta misle ovo malo inovjeraca djece kad je vide?”, kazao je Kljuić. Na konstataciju kolege Senada Hadžifejzovića „kako je to njeno pravo“, Kljujić je samo odmahnuo rukom.

Vlada Kantona Sarajevo osudila je jučer kao neprimjerenu izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića datu na Face televiziji, a koja se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja KS Naidu Hota-Muminović.

“Vlada KS podvukla je da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakog da može postupati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, te odbacuje Kljuićevu insinuaciju da hidžab vrijeđa bilo koga.

Ovakav komentar u javnom prostoru je govor mržnje koji se, nažalost, normalizuje diljem BiH”, navedeno je.

Reagirali su brojne javne ličnosti na društvenim mrežama, tražeći izvinjenje Stjepana Kljuića.

Kljuić još uvijek nije komentarisao ovaj incident.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.