Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović nakon sastanka sa Andrejom Plenkovićem: Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH

Događaji Posljednje Vijesti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović boravi u Zagrebu gdje je protekle noći otvorio 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana.

Danas ga je u Banskim dvorima ugostio predsjednik Vladre Republike Hrvatske Andrej Plenković te su tom prilikom razgovarali o ulozi i poziciji Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Potaknut prethodnim danom, kada je ef. Kavazović rekao kako je Zagrebačka džamija središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzalnih vrijednosti, razgovor sa Plenkovićem je tekao u istom duhu te je istaknuti pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dodano je kako je ona organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.

– Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju te manjine. Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj.

Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Plenković i Kavazović su imali priliku da se susretnu u Sarajevu 2016. godine, a na tadašnjem sastanku je istaknuto kako je suradnja između ove dvije Islamske zajednice ne samo neophodna, već i poželjna kako bi se radilo na izgradnji svih vjerskih zajednica.

Kavazović je i pohvalio premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH.

– Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način – izjavio je res Kavazović nakon sastanka.

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reis Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić, prenosi Fena.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Marko Milić, glasnogovornik Vlade, Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Leave your vote