Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović nakon sastanka sa Andrejom Plenkovićem: Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović boravi u Zagrebu gdje je protekle noći otvorio 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana.

Danas ga je u Banskim dvorima ugostio predsjednik Vladre Republike Hrvatske Andrej Plenković te su tom prilikom razgovarali o ulozi i poziciji Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Potaknut prethodnim danom, kada je ef. Kavazović rekao kako je Zagrebačka džamija središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzalnih vrijednosti, razgovor sa Plenkovićem je tekao u istom duhu te je istaknuti pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dodano je kako je ona organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.

– Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju te manjine. Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj.

Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Plenković i Kavazović su imali priliku da se susretnu u Sarajevu 2016. godine, a na tadašnjem sastanku je istaknuto kako je suradnja između ove dvije Islamske zajednice ne samo neophodna, već i poželjna kako bi se radilo na izgradnji svih vjerskih zajednica.

Kavazović je i pohvalio premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH.

– Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način – izjavio je res Kavazović nakon sastanka.

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reis Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić, prenosi Fena.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Marko Milić, glasnogovornik Vlade, Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.