Reuf Bajrović žustro o presudi iz Strazbura: “Direktni šamar OHR-u”

Po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena. Nakon što je objavljena vijest, brojne su reakcije političara.

Saša Magazinović, šef kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH napisao je na Facebooku da je to vrlo važna presuda.

Najavio je da naredni mjesec dolaze izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u posjetu Bosni i Hercegovini.

“Biće to prilika za razgovor o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i posljednju”, istaknuo je Magazinović na Facebooku.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio se također povodom informacije da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu po apelaciji Slavena Kovačevića.

“Svaka nova presuda Evropskog suda za ljudska prava potvrđuje neupitnu istinu; budućnost evropske Bosne i Hercegovine je budućnost građanske Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih ljudi u kojoj prava svih biti jednako zaštićena, a ničije pravo uskraćeno”, rekao je Nikšić.

Dodao je da nas iskustvo uči da sama presuda u BiH ne znači da će automatski biti i provedena.

“Ipak, svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava nam trasira put i pokazuje šta trebamo, pa i moramo uraditi da BiH postane punopravna članica Evropske porodice.

Nadam se da će ova, kao i sve prethodne presude biti provedena jer nam to svima treba”, kazao je Nikšić.

Reagovao je i Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse.

“Ogromna pogreška: Evropski sud za ljudska prava navodno je presudio da sadašnji izborni zakon krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da BiH treba biti jedinstvena izborna jedinica.

Direktni šamar u lice OHR-a BiH, koji je prošle godine nametnuo diskriminirajuće izmjene izbornog zakona”, poručio je Bajrović.

Podsjetimo, po apelaciji Slavena Kovačevića, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena, a zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Slaven Kovačević, sada savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti, kao Srbin iz FBiH, ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.