“Rezolucija koju je predstavila Evropska pučka stranka gdje je izbačeno “legitimno prestavljanje”, velika je pobjeda SDA”

Evropska pučka stranka objavila je sinoć na kongresu u Rotterdamu rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini.

O tome se danas, između ostalih, oglasila i Stranka demokratske akcije (SDA), nazivajući ovaj čin “pobjedom svoje državotvorne politike”.

“Rezolucija o izbornoj reformi u BiH, koju je jučer predstavio Kongres evropske narodne stanke (EPP), a iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o tzv. legitimnom prestavljanju, velika je pobjeda državotvorne i evropske politike Stranke demokratske akcije BiH, koju predvodi lider Bakir Izetbegović.

Prisustvo predsjednika Izetbegovića na 27. Kongresu EPP-a, koji je vodeća evropska politička snaga, njegovi susreti s najvažnijim evropskim političkim zvaničnicima i mjesto koje SDA ima među evropskim demokratama, najbolja su potvrda čvrstog evropskog kursa Stranke demokratske akcije”, navodi se u saopštenju ove stranke.

Tvrde i da su često sami u borbi protiv secesionističkih ideja.

“Često usamljena u opiranju etničkim podjelama i daljoj dezintegraciji države, SDA među domaćim političkim oponentima nema konkurenciju u razbijanju blokade evropskih procesa, pa je jučerašnja Rezolucija EPP-a ohrabrujući signal njenom čvrstom suprotstavljanju secesionističkim i separatističkim politikama, čije ideje su jučer odbačene”, napisali su iz SDA.

Podsjetimo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ovu je rezoluciju nazvao neobavezujućom, ali simptomatičnom.

Kako je rekao, stavovi najveće političke grupacije koja djeluje u okviru Evropskog parlamenta nisu obavezujući, te je sinoć usvojenu rezoluciju izjednačio sa stavovima i porukama SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.