Rudnici iz Vareša donose opasan “keš”: Novac od naše prirode završava u rukama stranaca!

Rudnici u Varešu donijet će vlasnicima kompanije Adriatic Metals čistu zaradu od nevjerovatnih milijardu dolara tokom 14 godina, piše BiznisInfo na osnovu dokumenata same kompanije.
U posljednjoj prezentaciji za investitore iz novembra 2020. rukovodstvo ove kompanija navodi taj podatak.

Podsjetimo da je kompanija obavila istraživanja i dobila koncesiju na dva nalazišta na području Vareša – Rupice i Veovača.

Kako se navodi u dokumentu, “post tax NPV” (odnosno neto trenutna vrijednost nakon poreza), iznosi milijardu i 40 miliona dolara.

Neto trenutna vrijednost (NVP) predstavlja razliku između vrijednosti novčanih priliva i odliva novca tokom određenog vremenskog perioda.

Kapitalni troškovi, iznos koji kompanija ulaže u projekat, iznose svega 173 miliona dolara, što je mali dio u odnosu na očekivanu zaradu.

Rudnici bi trebali početi s radom naredne godine, a već od 2023. postati profitabilni. Najveći prihodi očekuju se upravo u narednih 5 do 6 godina.

Istraživanja su pokazala da su nalazišta u Varešu svjetske klase i jedan od najunosnijih projekata ove vrste u Evropi.


Podsjetimo, resorni federalni ministar Nermin Džindić jučer je na pres-konferenciji uručio dozvolu za površinsku ekspoataciju i preradu olova, bakra i barita u Varešu na lokalitetu Veovače Paulu Croninu, direktoru kompanije Adriatic Metals.

Načelnik Zdravko Marošević rekao je da je Vareš na dobrom putu da postane izuzetno važno rudarsko središte Bosne i Hercegovine, a što će sa sobom vući i razvoj niza drugih privrednih grana, te što će voditi otvaranju velikoj broja novih radnih mjesta.

Iako ne sumnjamo da će ovaj projekt donijeti mnogo dobobiti za Vareš i BiH, ipak ostaje žal što što će toliki novac od bosanskohercegovačkog prirodnog bogatstva završiti u rukama stranih vlasnika.

Biznisinfo

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.