Učenici vraćeni s ekskurzije u Neumu, oglasio se direktor škole: “Trenutno se vodi istraga, mislim da su se Dom zdravlja i kantonalna sanitarna inspekcija obratili i Federalnoj inspekciji”

Više učenika Osnovne škole iz Vareša vraćena je kući sa ekskurziji u Neumu. Riječ je o učenicima 9. razreda Osnovne škole Vareš i Majdan. Sličan scenarij dogodio se i učenicima, nastavnicama te direktoru i pomoćniku direktora 1. osnovne škole Srebrenik koji su također boravili u Neumu na ekskurziji i to u istom hotelu.

Direktorica Osnovne škole Vareš, Ilijana Vidović, za N1 je ispričala šta se tačno dogodilo tokom boravka na ekskurziji. Prema njenim riječima, učenicima je nakon što su se pojavili simptomi, u Neumu pružena ljekarska pomoć, nakon čega je utvrđeno da je riječ o virusnoj infekciji.

“Mi smo bili od nedjelje do srijede u Neumu. Tokom boravka u Neumu, u utorak, pojavili su se kod dva učenika simptomi povraćanja, a isti taj dan poslijepodne pojavili su se ti simptomi kod još nekoliko učenika.

Odmah smo ih uputili u Dom zdravlja u Neumu. Ne mogu se sjetiti imena doktorica koja je pregledala naše učenike, ali ona je utvrdila da je riječ o virusnoj infekciji. Dala je terapiju koju smo mi odmah uključili djeci.

Čim smo dali terapiju, prestalo je povraćanje. Oni jesu bili iscrpljeni, ali nisu mnogo ni povraćali, to je bilo jednom ili dvaput.

Ujutro smo ustali, doručkovali i krenuli kući. Niko u autobusu nije više povraćao. Pili su i te lijekove koje su dobili. Vratili smo se kući s tom dijagnozom virusne infekcije”, rekla je direktorica Osnovne škole Vareš Ilijana Vidović.

Po povratku u Vareš, Vidović kaže da su učenici otišli i u Dom zdravlja u Varešu na pregled, gdje je također potvrđeno da je u pitanju virusna infekcija.

“Jučer mi je rečeno usmeno da je to virusna infekcija, a ja sam zatražila da mi iz Doma zdravlja dostave i pismeno da li je riječ o trovanju ili virusnoj infekciji, upravo zbog objava u pojedinim medijima da je došlo do trovanja. Sada čekamo tu pismenu potvrdu”, dodala je direktorica.

Naglasila je da je zdravlje učenika na prvom mjestu te da će, ukoliko se pokaže da je došlo do trovanja, dalje postupati po protokolu, odnosno da će u cijeli slučaj uključiti Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon boravka u Nemu, slično iskustvo su imali i učenici 1. osnovne škole iz Srebrenika koji su za vrijeme ekskurzije boravili u istom hotelu kao i učenici iz Vareša.

Direktor te osnovne škole, Mirza Suljagić, za N1 je potvrdio da su se u Srebrenik vratili u ponedjeljak 15. maja, a da se u utorak devet učenika javilo u hitnu.

“Vodili smo 73 učenika, od toga su se kod devet učenika pojavili simptomi mučnine i povraćanja, kod mene također, kod pomoćnika direktora i tri nastavnice koje su tu boravile. Ne možemo sa sigurnošću reći od čega je to.

Trenutno se vodi istraga, a mislim da su se Dom zdravlja i kantonalna sanitarna inspekcija obratili i Federalnoj inspekciji”, kazao je Suljagić dodavši da su učenici trenutno stabilno te da će se više znati nakon što se završi istraga.

Kontaktirali su i Federalnu upravu za inspekcijske poslove koji su im kazali da odgovor na upit mogu očekivati tek naredne sedmice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.