Rukometaši BiH saznali rivale na Euru, u grupi smo s braniocima titule

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je rivale u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, a protivnici će biti selekcije Švedske, Nizozemske i Gruzije.

Rukometaši BiH fantastičnom završnicom i sa četiri vezane pobjede izborili su plasman na Evropsko prvenstvo koje se narednog januara igra u Njemačkoj. To je treće evropsko prvenstvo na kojem će BiH nastupiti u nizu.

Izabranici Irfana Smajlagića uoči žrijeba bili su smješteni u treći jakosni šešir s vrlo eminentnim reprezentacijama pa tako nismo mogli u žrijebu grupe biti spojeni sa selekcijama poput Hrvatske, Srbije, Poljske, Sjeverne Makedonije i Češke.

Voljom žrijeba odlučeno je da će BiH igrati u grupi E protiv: Švedske (aktuelni evropski prvak), Nizozemske i Gruzije.

U današnjem žrijebu u Dizeldorfu BiH se prvi put našla u trećem šeširu, što znači da rukometaši BiH predvođeni selektorom Smajlagićem napreduju i korak po korak pišu lijepu priču.

Delegaciju Rukometnog saveza BiH u Dizeldorfu danas su činili predsjednik Upravnog odbora Vladimir Branković, potpredsjednik Kenan Magoda i generalni sekretar Nedim Arnautović.

Podsjetimo, plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva izborit će po dvije najbolje selekcije iz svake grupe. Titulu evropskog prvaka brani Švedska.

Inače, Evropsko prvenstvo naredne godine igra se od 10. do 28. januara. Igrat će se u šest arena u Hamburgu, Kelnu, Berlinu, Mannheimu, Minhenu i Dizeldorfu – prenosi Klix.

Grupa A: Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija i Švicarska.

Grupa B: Španija, Austrija, Hrvatska i Rumunija.

Grupa C: Island, Mađarska, Srbija i Crna Gora.

Grupa D: Norveška, Slovenija, Poljska i Farska Ostrva.

Grupa E: Švedska, Nizozemska, Bosna i Hercegovina i Gruzija.

Grupa F: Danska, Portugal, Češka i Grčka.

Voljom žrijeba rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će na Evropskom prvenstvu u januaru naredne godine igrati u grupi E sa reprezentacijama Švedske, Nizozemske i Gruzije u Mannheimu.

Nakon ceremonije žrijeba poznato je da će naši rukometaši svoje utakmice u ovoj grupi igrati u gradu Meinheimu, gradu na jugu Njemačke u blizini Minhena.

Mečevi će biti održani u sjajnoj SAP Areni koja prima 13,200 gledalaca.

Za očekivati je da će reprezentacija Bosne i Hercegovine na EURU imati veliku podršku naših ljudi koji žive i rade u ovoj zemlji.

Prvi meč na smotri najboljih evropskih selekcija ćemo igrati protiv aktuelnih prvaka Evrope, Šveđana, a utakmica će biti odigrana 11. januara 2024. godine.

Dva dana kasnije (13. januara) ćemo igrati sa debitantom Gruzijom, dok ćemo grupnu fazu okončati duelom sa odličnom reprezentacijom Nizozemske 15. januara.

Iz svake od grupa dalje će proći po dva prvoplasirana tima koji će formirati dvije nove grupe sa po šest reprezentacija.

Iz novoformiranih grupa će dvije prvoplasirane selekcije izboriti plasman u polufinale Evropskog prvenstva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.