SA GRADSKOG MOSTA U DOBOJU U rijeku Bosnu spuštene ruže kao znak sjećanja na stradale u majskim poplavama

Sa gradskog mosta u Doboju danas je spušteno 11 ruža u rijeku Bosnu kao znak sjećanja na 11 žrtava stradalih prije osam godina u majskim poplavama, kada je ovaj grad potpuno potopljen.

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula.

Ruže je u rijeku Bosnu spustio zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević koji je rekao da iz sjećanja ne blijedi prodiranje vode u grad i naglasio da će Doboj, u skladu sa mogućnostima i uz podršku institucija Republike Srpske, te u saradnji sa institucijama na nivou BiH i Federacije BiH, učiniti sve da se tako nešto ne ponovi.

“Kada ovdje stojim i gledam rijeku Bosnu kako je sada pitoma i sjetim se tih dana i strahota, osjećaj je veoma neugodan – ulice kao bujične rijeke koje su nosile sve i svašta, od automobila do kioska, frižidera”, naveo je Kovačević, koji je tada kao načelnik gradskog odjeljenja angažovan na uklanjanju otpada iz grada.

Prema ranijim podacima iz Gradske uprave, tokom majskih poplava 2014. godine Doboju je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM.

Vodena stihija oštetila je 2.890 stambenih jedinica i 950 privrednih subjekata.

Prema podacima hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.