Sabina Ćudić veoma žustro odgovorila Borjani Krišto: “U državnim zajednicama naroda, narodi su ti koji nose suverenitet. Podsjećamo da BiH nikad nije vlastiti suverenitet prenijela niti na jedan narod”

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i kandidatkinja za državni parlament Sabina Ćudić odgovorila je na današnje izjave Borjane Krišto u Jajcu gdje je izjavila kako je Bosna i Hercegovina državna zajednica.

Između ostalog, Ćudić je pojasnila kako BiH nikada nije vlastiti suverenitet prenijela niti na jedan narod.

“U državnim zajednicama naroda, narodi su ti koji nose suverenitet. Podsjećamo Borjanu Krištu da Bosna i Hercegovina nikad nije vlastiti suverenitet prenijela niti na jedan narod.

Znamo da je to ono čemu HDZ teži, da jedan narod ima potpunu vlast na jednom dijelu teritorija. Protiv toga ćemo se svim sredstvima boriti. Svaka naša građanka i svaki naš građanin moraju imati jednaka prava na svakom pedlju naše zemlje i niko ne smije biti diskriminiran jer je pripadnik nekog od konstitutivnih naroda ili ostalih.

Narodi su ti čiji je suverenitet utkan u državnost BiH uz garanciju njihove ravnopravnosti”, rekla je Ćudić.

Poručila je kako se HDZ potrudio da na tlu Evrope ukine evropske vrijednosti.

“Ta ravnopravnost se danas nipodaštava u ogromnoj mjeri tamo gdje je HDZ na vlasti. Na tlu Evrope ste se potrudili da ukinete vvropske vrijednosti. Upravo tu gdje ste se okupili vlada aparthejd u vidu dvije škole pod jednim krovom protiv čega su se svim srcem borili upravo hrabri srednjoškolci Jajca.

Oni odlaze iz naše zemlje zbog vaše nazadne ideologije krvi i tla. O nekim od najtužnijih scena našeg obrazovanja pisano je prije četiri dana. Pisano je o djeci Jajca koja se na odmorima druže, a kad zazvoni razdvajaju se po etničkom kriteriju.

Pitaju svoje roditelje i nastavnike zašto ih razdvajaju a oni im to ne znaju objasniti. U oktobru dolazimo i omogućit ćemo im zajedništvo”, zaključila je Ćudić – prenosi Klix.

Podsjetimo, Krišto je danas na skupu u Jajcu Bosnu i Hercegovinu nazvala onako kako je i naziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) “državnom zajednicom”, a što ona nije. Pozvala je na izmjene Izbornog zakona, kojima će se omogućiti da isključivo Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

“Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravednu ustrojenu državu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina, hrvatskog naroda.

Samo takva može imati opstojnost, sigurnost, kako unutar svog teritorija, tako i u Evropskoj uniji. Izborni zakon se mora promijeniti u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju”, zaključila je Krišto i pozvala na “zajedništvo”

VEZANI TEKST: Borjana Krišto skandalozno: “Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.