Sada je i zvanično potvrđeno: Njemački vojnici stižu u Bosnu i Hercegovinu, Bundestag odobrio slanje misije u okviru EUFOR-a

Njemački Bundestag usvojio je tokom današnje sjednice odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovini koji će u našoj državi boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea.

Kada je riječ o ovoj odluci, Bundestag je odobrio slanje vojnika, a sve na osnovu zahtjeva njemačke vlade koja je procijenila kako bi slanje kontingenta njemačke vojske dodatno doprinio miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Ovu odluku Bundestag je usvojio sa 518 glasova za, 96 glasova protiv dok su tri zastupnika bila suzdržana – javlja Klix.

“Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine”, navodi se u odluci.

Također, naglašeno je kako i nakon 30 godina njemačka vlada ima veliki interes za situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Trideset godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu”, poručili su.

Podsjetimo, ranije je Bundestag usvojio i rezoluciju o Bosni i Hercegovini pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

Osim vladajućih partija, za ovu rezoluciju glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice.

“Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja.
Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva.

To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, pojašnjava se u rezoluciji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.