Safet Alić, žrtva Srebrenice zagrmio kod Senada Hadžifejzovića: “Orbanu, Mađarska nikad neće biti Švicarska! Mi, bh. muslimani, hvalimo Švicu!”

Posljednje Vijesti

Safet Alić, žrtva Srebrenice, čovjek koji je sada veoma uspješan biznismen u Švicarskoj, gostovao je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Imao sam 14 godina 1995. godine kada su me dva puta izdvajali za strijeljanje. Završio sam u Švicarskoj, kao musliman. Vrlo sam uspješan; šest miliona maraka sam uložio u Srebrenicu!

Senad: Imaš pare, moć, mogućnosti, voliš Srebrenicu, već si uložio tolike pare… što se ne kandiduješ za načelnika Srebrenice? Safet: Ako narod bude želio čovjeka koji ne zna baš dobro gramatiku, ali je poštenog obraza, kandidovat ću se!

Orbanova izjava je tužna! Vjerovatno nije otišao dovoljno u Evropu! U Švicarskoj, gdje ja živim, ima oko sto hiljada Bošnjaka! Da smo mi toliko negativan narod, ne bi mi Švicarci dali švicarski pasoš! Čovjek sa Kosova u svojoj firmi obrne više novca nego Švicarac! U mom džematu u Švicarskoj ima 365 članova! Eto, Orbane, koliko mrze Bošnjake u Evropi: omogućili su nam da kupimo crkvu i pretvorimo je u džamiju! Rodio sam se nakon očeve smrti i morao sam se sam snalaziti kroz život!

Kada se desio genocid u Srebrenici, bio sam sam s majkom i dvjema sestrama! Rekli su nam: “Ući će Srbi u Srebrenicu, neće nikome ništa faliti”, a fale nam 8372 glave! Odvojio sam se od majke i pobjegao u grupu!

Nikad neću zaboraviti vojnika koji nas je kao kurbane izdvajao iz grupe! Dva puta me izdvajao iz grupe i kad okrene leđa, dva puta sam mu pobjegao! Nikad neću zaboraviti riječi kada kaže da djeca do 10 godina idu na stranu u “poseban prijevoz”! Znao sam šta “poseban prijevoz” znači! Bio sam na pet metara od Mladića!

Prvi put sam osjetio smrt na jednom čovjeku! Imao sam sreće da sam ušao u autobus i da mi je jedna stara žena stavila šamiju, da kao curica pređem put! Nikad neću zaboraviti kako jedan vojnik psuje balijsku majku i govori da autobus stane da nas sve pobije! Šofer, Srbin, rekao mu je: “Marš, idi ubijaj u Kravici ako ti se ubija!”

Do sada sam u Srebrenicu uložio nekih 5 do 6 miliona maraka! Čast izuzecima Srbima! U Srebrenici sam napravio četiri stambene kuće i uradit ću još dvije – sestri i bratu! Oni su se vratili u Srebrenicu i sada hoću da im napravim nove kuće! Ljudi kad nemaju šta da rade, pričaju o ratu! Nije sve u Srebrenici propalo; sada u svom selu radim jedan projekt vrijedan dva miliona maraka! Političari zanemaruju naše projekte! Od političara nisam doživio da mi kažu “dobar dan”!

Pravim i etnoselo! Na Drini sam uradio već jedan projekt koji se svidio ljudima iz Evrope! U Srebrenicu ulažem jedan dio novca i života, a drugi dio ulažem u Švicarskoj! Švicarska je prema muslimanima za pohvaliti! Pišem i knjigu!

Političari kad god na serdžadu padaju, govore da su za Srebrenicu dali! Gdje se to toliko ulaže u Srebrenicu? Kome se to toliko ulaže? Nikada me nisu pozvali na neki sastanak na kojem se priča o biznisu! Rekao sam im da nikada neću dozvoliti da iz moje ruke dođe mito nekome! U objektu koji sam kupio našao sam tablu ulice Reufa Selmanagića Crnog, koju je Mladić skinuo i naredio da se ponese! Svojim rukama sam je vratio na mjesto sa kojeg je Mladić skinuo! U tom trenutku, kada sam vraćao tablu, Mladić je uhapšen i transportovali su ga u Hag! Od sreće sam zaplakao!

Mladić mi je pobio mnogo drugova iz škole! U BiH je teritorija oteta, u Jugoslaviji nijedna država nije oteta! Radije bih svoj život dao nego da neko bagerom pređe preko mezara moje majke i svih koji su mi izginuli! Ako narod bude želio čovjeka koji ne zna baš dobro gramatiku, ali je poštenog obraza, kandidovat ću se za gradonačelnika Srebrenice! Ubijaju grad i tamo je često više kerova nego ljudi!

Pogledajte njegovo gostovanje.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote