Safet Sušić bez pardona o selektoru Zmajeva Savi Miloševiću: “Sad je došao on kojeg ja ne poznajem. Koliko vremena će ostati niko živ ne zna”

Legendarni fudbaler Sarajeva i Paris Saint Germaina, ali i bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, govorio je za N1 o mnogobrojnim temama. Kako danas izgleda Sušićeva svakodnevica u Parizu? “Rano se budim, obično oko pola sedam do sedam. Iz kuće izađem u osam sati. Imamo nekoliko prijatelja sa kojim se vidim svaki dan i popijem kafu. Poslijepodne sam uglavnom kod kuće. Ako ima neki sportski događaj gledam na televiziji. Idem jednom sedmično da vidim unuke, kćerku i sina. Imam dva unuka. Klasično, svaki dan isti, ništa specijalno”

Poslije fudbalske i trenerske, sigurno omiljena uloga popularnog Papeta je biti ponosni djed. Velika radost u glasu osjetila se kod Sušića kada priča o svojim unucima. Na pitanje da li se možemo nadati novoj generaciji majstora s loptom, Pape odgovara:

“Još su mali. Stariji ima šest godina, mlađi ima samo godinu dana. Stariji je počeo malo da trenira, ali nije lako u Parizu kad živiš. Moraš da stanuješ blizu stadiona gdje djeca mogu da igraju. Treninzi su dva do tri puta sedmično. To je nedovoljno. Da bi postao fudbaler, čim prohoda, treba da igra i puno vremena provodi na terenu”, priča nam Sušić i dodaje jednu zanimljivost:

“Unuci me zovu Pape. U Francuskoj je djed – Pepe. Pošto imaju sa strane drugog roditelja baku i djeda, ovog zovu Pepe, a mene Pape”, kaže nam kroz smijeh raspoloženi Sušić.

Bivši fudbaler Sarajeva i Paris Saint Germaina, ne voli da mnogo priča o sebi. Iako je neizostavna tema ex-yu fudbalskih velikana u svakom intervjuu, bez obzira na to, ne želi previše evocirati uspomene na igračke dane.

“Evocirat uspomene, to mene savršeno ne interesuje. Govoriti o mojoj karijeri i prošlosti, nema više smisla. Ljudi su dosta puta čitali. Druga stvar, ne vjerujem da ove mlađe momke, koji prate fudbal i gledaju utakmice da puno interesuje. Njih više interesuje sadašnjost nego prošlost. Ne volim da se puno piše i priča o mojoj karijeri, koja je prošlost”

“Najslabija reprezentacija koju smo ikada imali”

Neizostavna tema bili su naravno i Zmajevi. Sušić je i dalje jedini selektor koji je Bosnu i Hercegovinu odveo na jedno veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Sušić ističe da je kvalitet reprezentacije mnogo slabiji, nego u prethodnim godinama i da se svi moraju pomiriti sa tom činjenicom.

“Treba se pomiriti sa činjenicom da otkako BiH postoji, da je ovo najslabija reprezentacija koju smo ikada imali. Uglavnom se uvijek mogla sastaviti jedna dobra ekipa. Sjećamo se Baljića, Bolića, Barbareza, Salihamidžića i Konjića.

Hasagić onda, koji je bio u mojoj generaciji. Sve su to bili vrhunski igrači. Sjećam se utakmice 1996. ili 1997. u Istanbulu. Došao sam da gledam meč protiv Danske, predzanja utakmica kvalifikacija i pobijedili smo 3:0, sjećam se da je dobra reprezentacija bila.

Sve do ove zadnje generacije. Mene ubjeđuju s kim god sam pričao, prijatelji i novinari, da ima dobrih igrača u našoj reprezentaciji. Međutim, kad nemaš rezultate koji se očekuju i priželjkuju, onda ne možeš da kažeš da reprezentacije dobra”, govori Sušić i navodi da smo još uvijek u velikoj zavisnosti od igrača, koji polako ulaze u pozne fudbalske godine, a za budućnost ističe jedno ime:

“Još uvijek ti sve zavisi od Džeke. Momak ima 37 godina. Pjanić isto ima 33 godine. Vidio sam da je Dedić dobar igrač i on će otići u dogledno vrijeme u dobru ekipu. Ostale igrače ne poznajem dobro i ono što sam vidio, nije dovoljno da bi ostvarili rezultate koje smo imali ranije”

Osvrnuo se Pape i na težak poraz od Portugala, ali i izrekao surovu realnost u kojoj se reprezentacija BiH trenutno nalazi.

“Logično je da izgubiš od Portugala. Ali, nije logično da ti u prvom poluvremenu pet dadnu. Da im je trebala pobjeda od sedam ili osam nula i bilo bi. Vjerovatno se tu vidio pravi kvalitet naše reprezentacije. Mi smo sada na nivou Crne Gore, Makedonije i Kosova, to je naš nivo, ako smo i na tom nivou.

Čak je i Slovenija bolja od nas, a da ne govorim o Srbiji i Hrvatskoj. Kada se onako izgubi od Portugala, kad se Lihtenštajn pobijedi jedva, treba se pomiriti da je to trenutno stanje našeg fudbala”

Česta smjena selektora ne može donijeti ništa dobro Zmajevima smatra 68-godišnjak.

“Trebalo je dati više vremena selektorima. Članovi Izvršnog odbora i predsjednik su previše nestrpljivi. Čim se izgubi jedna ili dvije utakmice, odmah mijenjaj.

Nelogično pogotovo ovo što su Kodri napravili. Da čovjeka poslije dvije utakmice smijeniš, nije bilo korektno. Sad je došao Milošević kojeg ja ne poznajem.

Koliko vremena će ostati niko živ ne zna. Kakav je stručnjak ne ulazim u to, ne poznajem ga, ali svako dva mjeseca mijenjati selektora, to ne donosi ništa”

Možemo li barem kroz baraž na EURO naredne godine u Njemačku?

“Prvo ja ne znam gdje se igra prva utakmica. Ako ćemo prvu igrati kući, postoje neke šanse. Svako se kući može pobijediti. Druga utakmica zavisi, ne znam da li možemo da igrati dvije utakmice kući u baražu.

Ako jednu igraš na strani, šanse su vrlo male, vidjet će se koliko će dobrih reprezentacija u baražu da igra, ali sigurno su reprezentacije od kojih većina je u ovom trenutku bolja nego mi”

Najdraža pobjeda Safeta Sušića na klupi Bosne i Hercegovine?

“Kada smo pobijedili Rumuniju u Zenici. Tada smo dali gol u zadnjoj minuti, Džeko je postigao pogodak. To mi je bila u tom trenutku najdraža pobjeda. Međutim, onda su bile kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. Pobjeda u Slovačkoj, ključna utakmica, koja nas je praktično odvela na SP. Jeste da smo kasnije morali dobiti u Litvaniji. Te dvije bih utakmice izdvojio”

Cijeli intervju pročitajte na N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.