Safet Sušić za francuske medije o Zmajevima, ovo će zaboljeti Džeku, Pjanića i društvo: “To nije veliki tim. Mislim da će se BiH boriti za treće mjesto jer je Ukrajina jača od nas”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Grbavici igra protiv Francuske utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Utakmica između BiH – Francuske igra se od 20:45 sati i jasno je da aktuelni prvaci svijeta dolaze kao veliki favoriti na Grbavicu.

Pred večerašnju utakmicu za ugledni francuski magazin govorio je bivši selektor naše reprezentacije Safet Sušić. Legendarni trener je jedini uspio odvesti BiH na veliko takmičenje, a prije deset godina bio je na klupi našeg tima kada smo u kvalifikacijama igrali protiv Francuske.

Sušić je iskreno priznao da je velika razlika između ekipe BiH koja je prije deset godina igrala s Francuzima jer je tu još svega nekoliko igrača. Također, jasno je poručio da i Francuzi imaju dosta jači tim u odnosu na meč iz 2011. godine.

“Postoji velika razlika između ove dvije reprezentacije. To više nije ekipa BiH koja je bila dok sam ja bio selektor. Mnogi igrači su otišli iz reprezentacije i bili smo mnogo jači prije šest-sedam godina nego danas. Ne vidim kako BiH može stvoriti neke probleme Francuskoj”, kaže Sušić i nastavlja.

“Tu su izuzetak Edin Džeko i Miralem Pjanić. Okruženi su dobrim igračima, ali jedino što morate je napraviti jeste da vidite gdje oni igraju da biste shvatili da to nije veliki tim. Mislim da će se BiH boriti za treće mjesto jer je Ukrajina jača od nas”.

Osvrnuo se i na to da nije tako lako svake godine dobiti nekog igrača koji bi mogao biti nosioc igre u reprezentaciji.

“U moje vrijeme je bila odlična generacija, ali je rijetkost da se sve tako poklopi. Mi smo mala država sa nekih četiri miliona stanovnika i naše prvenstvo je veoma, veoma loše. Infrastruktura je također jako loša i samo možemo da čekamo na neku dobru generaciju, ali sumnjam da će se to desiti ako samo čekate”.

“Mi u našim genima imamo to da smo kao fudbaleri jako dobri tehničari. To je u našoj kulturi i protiv naših protivnika želim igrati i takmičiti se. Ne želimo da gubimo. Nikada nećemo biti kao Ukrajina da čekamo i branimo se. BiH ne zna da igra drugačije osim ofanzivno”.

Da li ekipa Francuske izgleda tako zastrašujuće kao što mnogi kažu?

“Gledao sam mečeve protiv Ukrajine i Kazahstana. Protiv Ukrajinaca je moralo biti 3:0 na poluvremenu. Oni su nekako izjednačili i branili su se, a kada vrijeme prolazi sve je teže pobijediti. Protiv Kazahstana je bila druga priča i jasno je da je Francuska bila favorit. Imate odličan tim i favoriti ste zajedno s Njemačkom za osvajanje Evropskog prvenstva na ljeto. Ono što me najviše oduševljava je vaš napad i izbor koji imate s Griezmannom, Mbappeom, Dembeleom, Comanom… Sve su to vrhunski fudbaleri. Tu su još igrači poput Pogbe, Kantea i Rabiota. Golman je također jako dobar i možete napraviti tri jaka tima bez ikakvih problema”.

Sušić je na kraju priznao da uživa u mečevima PSG-a i reprezentacije Francuske.

“Volim da idem na Park Prinčeva kada su velike utakmice i kada su tu navijači. Nisam išao nigdje iz Francuske već dvije godine i nisam se vratio u BiH. Pratim fudbal, a posebno Ligue 1 i reprezentaciju Francuske”, zaključio je Pape za Le Parisien – prenosi sportsport.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.