Sanel Šurković iz pratnje Željka Komšića spasio je život čovjeku: “Počeo je gubiti boju, nije bilo pulsa, oživljavao sam ga…”

Sanel Šurković spasio je život čovjeku kojem je pozlilo na Vlašiću, a kasnije je kazao da je presretan jer se našao u blizini i jer je reagirao na pravi način.

Šurković je uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i raspoređen je kao pratnja člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

– Ja sam se nalazio u restoranu kada je gospodinu pozlilo, vidio sam da su ljudi ustali da pomognu. Svako reagira na svoj način, davali su mu vode da pije, međutim znao sam da to nije ispravan način za pomoći nekome ko ne daje životne funkcije. Upitao sam je li neko od prisutnih medicinske struke, te se javila jedna žena koja je provjerila vitalne parametre i kazala da je čovjek već mrtav. Počeo je gubiti boju, nije bilo pulsa – priča Šurković, piše Faktor.

Kaže da s obzirom na to da mu supruga radi u Hitnoj pomoći, a i tokom obuke i na Akademiji imali su pokazne vježbe reanimacije, znao je da treba pristupiti reanimaciji.

– Nakon 90 kompresija, oživljavao sam ga oko minutu kada je došao do daha i polahko mu se počela vraćati boja u licu. Zvao sam hitnu, ali ona je dolazila iz Travnika, a i put je bio blokiran zbog skijališta. Ja sam čovjeka uzeo u naručje, stavio ga u službeni automobil i krenuo ususret hitnoj. Pod rotacijama sam ga dovezao na pola puta do hitne, gdje su ga oni preuzeli i prebacili ga u Travnik – kaže Šurković.

Ističe da su supruzi od čovjeka kojeg je spasio iz policije rekli da se radi o pratnji člana Predsjedništva te ga je ona nazvala i zahvalila mu se.

– Prelijepo sam se osjećao. Vodim se onim da ako spasiš jedan život, da si spasio cijeli svijet. Ja ću uvijek biti spreman da isto učinim za svakog građanina. Svi policijski službenici su dužni tako da reagiraju – kaže Šurković.

Pitali smo ga kako je gospodin Komšić reagirao kada je čuo i vidio šta je njegov pratilac učinio.

– Bio je oduševljen, čestitao mi je i pohvalio me. Mi smo obučeni da štitimo ličnost i da reagiramo profesionalno i odgovorno. Direktor je najavio da ću dobiti pohvalu i zaista sam sretan jer se ovako završilo – kazao je Šurković.

Ružica Pejić, supruga Stjepana Pejića, čovjeka kojem je Šurković spasio život pisala je i direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsadu Viliću gdje je opisala šta se tačno dogodilo te je izrazila zahvalnost za ono što je Šurković uradio.

– Po prijemu u bolnicu u Travnik dežurni ljekar koji je izvršio prijem mog supruga nam je saopćio da je samo pravovremenom reakcijom spašen život mom suprugu koji je ostao živ bez daljih posljedica. Ovom prilikom i na ovaj način želim iskazati ogromnu zahvalnost vama i uposleniku koji je spasio život mom suprugu. Zaista ovakvi hrabri i nesebični postupci vraćaju nadu u bolje sutra i osvjetljuju povjerenje u policijske organe i cjelokupan policijski sistem. Zaista je izuzetno zadovoljstvo i velika čast što država BiH ima u svojim redovima hrabre policijske službenike koji su uvijek spremni odgovoriti i brinuti o svojim građanima – navela je Pejić, između ostalog, u pismu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.