Saradnja sa bh. dijasporom: Tešanj i Živinice bi mogli dobiti nove fabrike

Najavljene su potencijalne investicije bh. dijaspore.

U aprilu i maju ove godine održana su dva online biznis foruma, organizovana za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. kompanija, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija, te poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Edin Gudić i Bilal Topljak su predstavnici bh. dijaspore iz Austrije koji su se, nakon učešća na biznis forumima i razgovora sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, odlučili na zajedničku investiciju i otvaranje preduzeća u BiH.

Kao predstavnici bh. dijaspore, iskoristili su priliku da zakažu i održe osam b2b sastanaka u sklopu dva online biznis foruma, a neki od sastanaka su rezultirali i konkretnom saradnjom sa domaćim privrednicima.

Fabrika za proizvodnju euro paleta

– Nakon sastanaka sa predstavnicima firmi iz Tešnja koji se bave izvozom prehrambenih proizvoda, te predstavnicima kompanija iz metalskog sektora tokom Biznis foruma, uvidjeli smo da postoji veliki interes i potražnja za euro paletama na tržištu Bosne i Hercegovine – rekao je Edin Gudić iza kojeg stoji veliko iskustvo u zajedničkim projektima BiH i Austrije iz ekonomskog domena.

U narednom periodu planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pokrenuli fabriku koja će se primarno baviti proizvodnjom euro paleta.

Fabrika će izrađivati sve vrste euro paleta i jednokratnih paleta, ali i paleta prema potrebama i zahtjevima klijenata. Pored Bosne i Hercegovine, veliki potencijal za izvoz euro paleta vidimo i na EU tržištu, te ćemo svakako ovaj proizvod nuditi kompanijama iz cijele Europe. Naš cilj nije samo da ponudimo ovu vrstu proizvoda domaćim kompanijama, nego da gradimo mostove između privrednika iz Bosne i Hercegovine i privrednika iz dijaspore – naglasio je Gudić.

Investicija u Tešnju

Njihov projekat je ambiciozan. Oni žele investirati u Bosnu i Hercegovinu, otkupljivati sirovine za proizvodnju od domaćih dobavljača, te proizvode i usluge ponuditi bh. i inozemnim firmama koje za takvim proizvodima imaju potrebu, saopćeno je iz SERDA-e.

– Razgovarali smo sa načelnikom Općine Tešanj gdje planiramo otvoriti postrojenje. U narednim mjesecima ćemo posjetiti Tešanj, ali i druge općine, te firme sa kojima smo započeli razgovore o poslovnoj saradnji kako bismo konkretizovali pregovore – u razgovoru je rekao Bilal Topljak, vlasnik kompanije u Austriji koja se bavi uslugama transporta.

Pozitivni primjeri

Na online forumima, organizovanim u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“, u aprilu i maju ove godine prisustvovalo je više od 150 učesnika iz BiH i predstavnika bh. dijaspore iz Austrije, Njemačke, Danske, Švicarske, Velike Britanije, Norveške, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Održano je više od 90 individualnih b2b sastanaka, a fabrika za proizvodnju euro paleta je samo jedan od pozitivnih primjera koji su nastali kao rezultat biznis foruma.

Uskoro i fabrika za automobilsku kozmetiku

– Ova planirana direktna investicija od 800.000 eura će omogućiti kapacitete proizvodnje od dva miliona paleta godišnje. U prvoj godini nakon otvaranja pogona očekuje se zapošljavanje 20 radnika – navodi se.

Osim fabrike za izgradnju euro paleta, nakon održanih biznis foruma najavljena je i investicija u izgradnju fabrike, podružnice firme “Wieberr”, koja će proizvoditi kozmetiku za automobilsku industriju, te asortiman od više od 200 proizvoda plasirati u osam zemalja regiona.

Izgradnja fabrike je planirana na području općine Živinice, a značajna investicija je najavljena je i od turske kompanije „Mir-Solar“, koji su najavili pokretanje proizvodnje solarnih panela u BiH, navodi se u saopćenju.

Dijaspora za razvoj

Online biznis forumi su organizovani u sklopu projekata „Dijaspora za razvoj“ (D4D) Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP-om BiH i IOM-om BiH, a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) i partnerskim općinama.

U sklopu biznis foruma prisutni privrednici iz BiH, te predstavnici poslovne bh. dijaspore, održali su b2b sastanke na kojima su dogovorili konkretne korake za unapređenje saradnje između domaćih privrednika i privlačenje novih investicija u BiH.

Brojne poteškoće

Ipak, kao otežavajuću okolnost za investicije investitori naglašavaju brojne poteškoće sa kojima se predstavnici bh. dijaspore konstantno susreću.

– Sama registracija firme u Bosni i Hercegovini je dosta otežana. Proces otvaranja preduzeća je poprilično dug i komplikovan, te nerijetko gubimo ključne investicije jer se partneri iz bh. dijaspore na kraju odluče da investiraju i otvore postrojenja u nekoj od susjednih zemalja. Potrebno je administrativno olakšati proces pokretanja biznisa i otvaranja firme u BiH kako bi se ojačao interes za ulaganje stranih investitora u BiH, uključujući i bh. dijasporu – istakao je Topljak.

Naglasio je značaj organizacija poput SERDA-e, koje nude praktične informacije potencijalnim investitorima, ali i važnost projekata poput Dijaspora za razvoj, koji kroz procese umrežavanja, poput održanih foruma koji su spojili Gudića i Topljaka sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, konkretno doprinose direktnim investicijama u BiH.

– Postoje brojne mogućnosti povezivanja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije na svim nivoima. S druge strane, potrebna je veća otvorenost i saradnja od strane lokalnih zajednica. Upravo lokalne zajednice trebaju dati konkretne smjernice o vrstama ulaganja koja su potrebna od strane dijaspore, ali i upoznati bh. dijasporu, preko različitih udruženja, o mogućnostima ulaganja u postojeće razvojne projekte – objasnio je Gudić.

Dodao je da su biznis forumi odlična prilika za povezivanje svih interesnih grupa u lancu, i onih na strani ponude, koji žele da investiraju, i onih na strani tražnje, koji kandiduju projekte i inicijative za investiranje u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.