Sarajevo: Počelo planiranje vježbe “Branitelj Evrope” 2023. koju predvodi Vojska SAD

“Središnja konferencija o planiranju je zakazana za septembar 2022. godine u Bukureštu u Rumuniji. Finalna konferencija za planiranje održat će se početkom 2023. godine, a vrijeme i mjesto će biti naknadno definirani.”, stoji u saopštenju iz Ambasade SAD u BiH.

Vježba DEFENDER-Europe je godišnja multinacionalna zajednička vježba velikih razmjera pod vodstvom američke vojske s ciljem podizanja spremnosti i interoperabilnosti između SAD, NATO i zemalja partnera. Vježba DEFENDER-Europe 23 će se odvijati na ljeto 2023. godine na lokacijama širom Evrope.

“U prelomnom trenutku evropske istorije, NATO je bio ujedinjen i postojan u svom odgovoru. DEFENDER-Europe je dokaz te snage i ova vježba je ključna prekretnica u očuvanju interoperabilnosti i borbene spremnosti za naše snage.”, rekla je zamjenica američkog ambasadora u BiH Deborah Mennuti.

“Želim zahvaliti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Vojsci SAD za Evropu i Afriku na koordinaciji ovog događaja koji je okupio preko 270 članova osoblja, uključujući i vojne planere iz 28 zemalja.”, rekla je Menuti.

Komanda Vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR/AF) izabrala je Sarajevo za budućeg domaćina konferencije za planiranje dijelom i zbog iznimne gostoljubivosti iskazane prema snagama SAD koje su u Bosni i Hercegovini učestvovale u vježbi Defender-Europe 2021. Suorganizator ovog događaja je Odjel za vojnu saradnju Ambasade SAD u BiH.

Pored Bosne i Hercegovine, preko 30 partnerskih i savezničkih zemalja biće zastupljeno na inicijalnoj konferenciji za planiranju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.