Šarović, Borenović i Nešić u Banja Luci na “prozivci” pred Sattlerom: Neophodno što prije prevazići trenutnu političku krizu i fokusirati na reforme

Predsjednici Srpske demokratske strane, Partije demokratskog progresa i Demokratskog narodnog saveza, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić danas su u Banjoj Luci sastali sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom.

Tema sastanka je bila aktuelna politička situacija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović tokom sastanka je ukazao na neophodnost izmjene Izbornog zakona.

– Samo izmjene Izbornog zakona mogu garantovati regularnost izbora i poštovanje izborne volje građana. Međutim, izgleda da strankama koje čine vlast odgovara sadašnji zakon koji ostavlja prostora za razne vrste malverzacija, istakao je Šarović.

Predsjedndik SDS-a je kazao da umjesto produkovanja kriza vlasti trebaju krenuti sa rješavanjem životnih problema stanovništva.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je potrebno prevazići aktuelnu političku krizu, te da se svi nivoi vlasti moraju pozabaviti realnim problemima koji opterećuju građane.

– Posljednjih mjeseci prolazimo kroz jednu od najozbiljnijih političkih kriza nakon Dejtona, izazvanu izuzetno lošom odlukom i nametanjem zakona od strane Valentina Inzka, koji je nakon dvanaest godina provedenih u ovoj zemlji morao znati da nikakva jednostrana rješenja ovdje nisu donijela ništa dobro.

Potreban nam je dijalog, unutrašnji dogovor i unutrašnje rješavanje svih otvorenih pitanja. Dok prolazimo kroz političku krizu, nailazimo na i na veće probleme: ljudi odlaze iz BiH, a cijene, prije svega osnovnih životnih namirnica, konstantno rastu, te smo prvi u svijetu po smrtnosti od koronavirusa.

To su problemi koji moraju biti rješavani – istakao je Borenović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da je, nažalost, logična posljedica krize i stagnacija BiH na EU putu, ali ni ranije aktuelna vlast nije djelovala konkretno na ispunjavanju uslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

– Smatramo se dijelom Evrope i u tom stavu ostajemo privrženi. Vlast će ubuduće morati da radi više i uspješnije na ispunjavanju 14 kriterijuma iz Mišljenja Evropske komisije i na dostizanju najviših evropskih standarda kao što uspostavljanje vladavine prava, iskoprjenjivanje krupcije i garantovana sloboda medija – zaključio je Nešić.

Ambasador Sattler se zahvalio na sastanku i složio da je neophodno što prije prevazići trenutnu političku krizu i fokusirati na reforme i napredak zemlje na putu ka EU za dobrobit svih građana BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.