Saša Magazinović bez dlake na jeziku: “Ova predstava koju režira Dragan Čović nema za cilj da se problem riješi već da on izgradi sebi poziciju”

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi da danas na hitnoj sjednici da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su zastupnici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati

Nakon neuspjelih pregovora, kojima su posredovali i međunarodni predstavnici, ovo je posljednji pokušaj da se izmjene izbornog zakona na kojima insistira HNS na čelu sa Draganom Čovićem usvoje prije raspisivanja općih izbora.

Tim povodom je govorio Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BIH.

– Ova predstava koju režira Dragan Čović nema za cilj da se problem riješi već da on izgradi sebi poziciju za novu političku eskalaciju unutar BiH.

Očekujem da će pokušati stvoriti privid da postoji podrška njegovom prijedlogu tako što će zajedno sa gospodinom Dodikom usvojiti niz neustavnih, nelogičnih i rješenja koja ne vode ka fer i poštenim izborima, a onda probati praviti pritisak na Predstavnički dom.

Vidjet ćemo da li Željana Zovko spinuje ili zaista HDZ ima neke saveznike za ovakve projekte – kazao je za portal “Avaza” Magazinović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.