Sastavili hipotetički tim Jugoslavije za SP u Kataru, pet igrača iz BiH, ali postoji “kvaka”, “samo” je jedan u prvoj postavi

Argentinski portal TyC Sports uoči početka Svjetskog prvenstva u Kataru napravio je zanimljiv tekst o hipotetičkoj ekipi sastavljenoj od igrača iz bivše države Jugoslavije te su se osvrnuli na to s kojim igračima i sastavom bi konkurisali na smotri najboljih evropskih selekcija.

Iako se ne radi o uobičajnom sastavu najboljih 11, oni su naveli koji bi sve igrači konkurisali za mjesto u Kataru i šta bi bivša država Jugoslavija imala na raspolaganju na nogometaša da nije došlo do raspada.

Argentinci su naveli devet igrača koji bi sigruno igrali u prvoj postavi, ali nisu dalje objašnjavali u kojoj formaciji bi se igralo i koji bi nogometaši zauzeli preostale dvije pozicije.

Od igrača iz Bosne i Hercegovine, spominju se golman Asmir Begović, defanzivac Sead Kolašinac, veznjak Miralem Pjanić i napadači, dva Edina – Džeko i Višća.

U prvoj postavi bi bio “samo” Kolašinac, dok je Džeko u ovoj konstataciji drugi izbor u napadu. Ostali ne izgledaju blizu “dream teama” – prenosi Klix.

Koje igrače su naveli?

Od opcija na golu, prvobitno izdvajaju Oblaka kao prvo ime, a navode da bi mu konkurenciju pravili Samir Handanović (Slovenija), Predrag Rajković (Srbija), Marko Dmitrović (Srbija), Asmir Begović (BiH) i Stole Dimitrievski (Makedonija).

Što se tiče odbrane, kažu da balkanske defanzivce karakteriše “čvrstina i dobro stajanje”, a navode da bi bez sumnje štoperski dvojac činili iskusni Stefan Savić (Crna Gora) i mladi i talentovani Joško Gvardiol (Hrvatska).

Na bekovskim pozicijama bi igrali Šime Vrsaljko (Hrvatska) i Sead Kolašiac (BiH), dok bi šansu s klupe čekali Nikola Milenković (Srbija), Nikola Maksimović (Srbija), Dejan Lovren (Hrvatska), Adam Marušić (Crna Gora), Ezgjan Alioski (Makedonija) i Amir Rrahmani (Kosovo).

U veznoj liniji navode da bi sigurno igrali Luka Modrić (Hrvatska), Marcelo Brozović (Hrvatska) i Sergej Milinković-Savić (Srbija), a da bi svoju šansu sigurno čekali nogometaši iz Srbije Filip Kostić i Nemanja Matić.

Od ostalih opcija navode Miralema Pjanića (BiH), Ivana Ilića (Srbija), Marija Pašalića (Hrvatska), Matea Kovačića (Hrvatska), Ivana Rakitića (Hrvatska) i Ivana Perišića (Hrvatska), kao i Eljifa Elmasa iz Napolija (Sjeverna Makedonija).

Za kraj, dodaju da prvi izbor u napadu bio Dušan Vlahović (Srbija), a na navode ko bi pored njega igrao na krilnim pozicijama, odnosno da li bi igrali s pet veznih igrača ili tri napadača.

Od ostalih imena u napadu prvobitno navode Edina Džeku (BiH), zatim i našeg Edina Višću, a još dodaju Dušana Tadića (Srbija), Aleksandra Mitrovića (Srbija), Luku Jovića (Srbija), Andreja Kramarića (Hrvatska), Ante Rebića (Hrvatska) te Stevana Jovetića (Crna Gora) i Benjamina Šeška (Slovenija).

Svi nabrojani igrači:

Golmani:

Jan Oblak (Slovenija) Samir Handanović (Slovenija) Predrag Rajković (Srbija) Marko Dmitrović (Srbija)

Asmir Begović (BiH) Stole Dimitrievski (Makedonija)

Odbrana:

Stefan Savić (Crna Gora) Joško Gvardiol (Hrvatska) Sead Kolašinac (BiH) Šime Vrsaljko (Hrvatska) Nikola Milenković (Srbija) Nikola Maksimović (Srbija) Dejan Lovren (Hrvatska) Adam Marušić (Crna Gora) Ezgjan Alioski (Makedonija) Amir Rrahmani (Kosovo)

Veznjaci:

Luka Modrić (Hrvatska) Marcelo Brozović (Hrvatska) Sergej Milinković Savić (Srbija) Filip Kostić (Srbija) Ivan Ilić (Srbija) Nemanja Matić (Srbija) Miralem Pjanić (BiH) Ejif Elmas (Makedonija) Ivan Perišić (Hrvatska) Mateo Kovačić (Hrvatska) Ivan Rakitić (Hrvatska)

Napadači:

Dušan Vlahović (Srbija) Dušan Tadić (Srbija) Aleksandar Mitrović (Srbija) Luka Jović (Srbija) Andrej Kramarić (Hrvatska) Ante Rebić (Hrvatska) Stevan Jovetić (Crna Gora) Benjamin Šeško (Slovenija) Edin Džeko (BiH) Edin Višća (BiH)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.