Savjetnik člana Predsjeništva BiH Denisa Bećirovića uzvratio predsjedavajućoj Željki Cvijanović: “Nikad neće biti u nadležnosti entiteta energetika”

Nakon što je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila da je energetika u nadležnosti entiteta, reagirajući na uputu u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, oglasili su se i iz Bećirovićevog kabineta.

Bećirovićev ekonomski savjetnik Mirza Kršo nazvao je izjave Cvijanović neutemeljenim.

“Energetika nije nikada bila, nije ni danas, niti će ikada biti u nadležnosti bilo kojeg entiteta ili drugih nižih nivoa organizovanja vlasti u BiH. Kao što predsjedavajuća vrlo dobro zna, energetika je u cjelini, a i u pojedinačnim oblastima, u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

To je naprosto činjenica prema Ustavu BiH, nizu državnih zakona donesenih u institucijama BiH i zvaničnih državnih institucija, a koji su uglavnom usvojeni i uspostavljeni i glasovima partije čiji je visoki zvaničnik, kao i međunarodnim ugovorima

i članstvima u međunarodnim tijelima i asocijacijama u kojima učestvuje isključivo država BiH, a nikako niži nivoi vlasti”, naveo je Kršo.

Kako je naeveo, prijedlog za donošenje jedinstvenog državnog zakona o gasu Bosne i Hercegovine kojeg je uputio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, je nedostajući dio u regulativi energetskog sektora Bosne i Hercegovine.

“Ne bavi se uopće oduzimanjem entitetskih nadležnosti definisanih Ustavom, već zaustavljanjem neustavne uzurpacije državnih nadležnosti od nižih nivoa vlasti, te usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom i najboljim praksama EUE”, dodaje Kršo.

Naglasio je da niti jedan entitet neće trpiti štetu zbog ovih promjena koje se moraju desiti, a svi građani naše zemlje će imati direktne ekonomske, sigurnosne i druge koristi.

“Državni zakon, državni regulator, jedinstvena i transparentna, fer pravila za sve u Bosni Hercegovini su neminovnost u ovom i svim drugim Ustavom definisanim oblastima, i koje se ne mogu negirati ili osporavati od bilo koga”, zaključuje Kršo.

VEZANI TEKST: Burno su reagovali Milorad Dodik i Željka Cvijanović zbog poteza Denisa Bećirovića, evo šta o svemu poručuju

Podsjećamo, Bećirović je uputio još sedmog februara ove godine u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu Bosne i Hercegovine, a koja bi se trebala naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.