Savjetnik za globalnu sigurnost u Washingtonu: “Milorad Dodik je nedvojbeno “zakucao” svoju poziciju ruskog igrača broj jedan u Bosni i Hercegovini”, tvrdi Adnan Hadrović

Dva dana nakon susreta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Rusiji, još uvijek stižu reakcije na razgovore lidera SNSD-a i čovjeka koji je u ovom trenutku potpuno izoliran od demokratskog svijeta.

Dodikovi nasrtaji

Sastankom sa Putinom Milorad Dodik je nedvojbeno “zakucao” svoju poziciju ruskog igrača broj jedan u Bosni i Hercegovini a i šire, smatra bivši diplomata i savjetnik za globalnu sigurnost u Institutu za razvojni utjecaj u Washingtonu, Adnan Hadrović.

„Sastanak smatram još jednim u nizu Dodikovih nasrtaja na ustavno-pravni poredak i međunarodnu poziciju države BiH ovaj put “lucidno” koristeći bh. zastavu, koje se na dnevnoj osnovu odriče i gnuša, stavljajući istu uz zastavu Rusije pod kojom Putin vodi brutalnu agresiju na suverenu i međunarodnu priznatu državu, članicu UN, Ukrajinu“, kaže Hadrović za Radiosarajevo.ba.

Nema dvojbe, dodaje on, da je Dodik tamo isključivo predstavljao samoga sebe odnosno da je tamo otišao bez sagalsnosti druga dva člana Predsjedništva BiH.

„I da je tamo iznosio lične stavove (koji nisu u skladu sa smjernicama bh. vanjske politike i preuzetim obevezama koje proizlaze iz međunarodnih ugovora) a ne nikao stave kolektivnog šefa države.

No, kako god, ova činjenica neće umanjiti štetu koju je ovim potezom načinio ionako nezavidnoj međunarodnoj poziciji države BiH“, rekao je Hadrović.

Putinova strategija

Putin ovim susretom, kao i onim već najavljenim za septembar mjesec ove godine, nedvojbeno, pred oktobarske izbore, želi dati punu podršku svom glavnim “izvođaču radova” u Bosni i Hercegovini.

„Kako bi mu pomogao ostanak na vlasti a sebi i Rusiji omogućio da i dalje na “daljinski” upravlja bh. budućnošću i time ojačavaju svoju pregovaračku poziciju na globalnog sceni“, dodaje on.

Ni Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kao Dodikov mentor na Balkanu, tvrdi Hadrović, nije najsretniji ovim sastankom s obzirom da bi mu “brat preko Drine” mogao preuzeti primat “najvećeg među Srbima”.

„Poznavajući Vučićev egocentrizam, to mu nije nimalo “zanimljivo”. To se očitovalo i kroz izvještavanje odnosno bolje rečeno neizvještavanje srbijanskih medija, koji su pod potpunom Vučićevom kontrolom, o Dodikovim sastancima u Sankt Petersburgu.

Vučić dobro sada razmišlja koga podržati na predstojećim oktobarskim izbore. Rukavica je bačena“, ističe između ostalog Hadrović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.