Savjetnik Željka Komšića, Albin Zuhrić na televiziji javno poručio: ““Trojka” otišla na noge Čoviću i pokazala slabost”

Albin Zuhrić, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i novoizabrni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u razgovoru za N1 ocijenio je kako su stranke “Trojke” danas “pokazale slabost” kada su na noge otišle lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Istakao je kako su za njegovu stranku, Demokratsku frontu, izmjene Izbornog zakona veoma važne i da su se iz prve ruke uvjerili šta mogu po tom pitanju očekivati od SDA, a šta od NiP-a i SBB-a. “Nama je lakše sa SDA da Čović ne dobije što želi, nego sa NiP-om”, jasan je bio Zuhrić u razgovoru za N1.

Kako komentarišete poruke sa današnjeg sastanka HDZ i “Osmorke”?

Bilo bi korisno da znamo šta sadrži taj koncept oko čega su se usaglasili. Većina “Osmorke” već godinama govori da se ni oko čega ne slažu sa HDZ-om. Ono oko čega su se usaglasili jesu podjela pozicija – iako je to legitimno. Siguran sam da HDZ neće odustati od izmjena Izbornog zakona. Čović se neće okrenuti ekonomskim pitanjima, već će se vrtiti oko izbora člana u Predsjedništvu.

Meni je možda najviše zasmetala činjenica da su otišli Čoviću na noge i da je on sjeo ispred njih. To je pokazalo njihovu slabost. HDZ i SNSD žele u Vijeću ministara sve tri ključne pozicije – predsjedavajućeg, finansije i vanjske poslove, tu nema priče ni o kakvom programu, kako vole reći u “Trojki”, i oni su ipak otišli na noge Čoviću.

Vjerujem da većina u SDP-u i Našoj stranci nikada ne bi pristala na izmjene Izbornog zakona kakve zagovara Čović. Ali lider “Trojke” nisu ni SDP ni Naša stranka nego Elmedin Konaković. On otvoreno zagovara model izmjena Izbornog zakona koji odgovara Čoviću.

Koja je razlika između DF-a i stranaka “Trojke”?

Razlika je dosta. U “Trojci” stoji čovjek koji kaže da ne trebamo nametati Hrvatima člana Predsjedništva.

Da li je “Trojka” ili “Osmorka”?

Ne znam da je “Osmorka” jer Semir Efendić (Stranka za BiH) nije želio otići na sastanka sa HDZ-om. Ta “Osmorka” je jedan vrlo jednostavan koncept. To je u suštini “Trojka” u koju je Konaković nagurao nekih stranaka želeći kreirati percepciji da oni mogu doći do 50 ruku, odnosno do većine i on sada ide sa rukuma svih tih stranaka, koje su rekle da nisu u tome, i trguje.

Kako Konaković može biti vođa kada SDP ima najbolji izborni rezultat?

Zato što se bolje snalazi u nekim stvarim. Dobar je govornik i sve nas je uvjerio da se 15 godina bori protiv vlati iako je 13 godina i sam bio dio nje.

Je li Sven Alkalaj dobio izričitu naredbu Željka Komšića da pročita govor u Vijeću sigurnosti, iako njemu nije baš odgovarao, koji je izazvao mnoštvo reakcija?

Ne. To nije tačno. Komšić ne daje takva naređenja. Naravno da smo bili u komunikaciji sa ministricom Turković i predsjedavajućim Džaferovićem. Džaferović je možda malo staloženiji od Komšića i želi uvjek imati umjerenije reakcije i kada ne treba. Ovdje je bila stvar procjene.

Čiji je ovo bio stil?

Gospodina Alkalaja.

Da li ste spremni ići u koaliciju sa SDA koji je dosta toga popustio HDZ-u?

Nama je Izborni zakon veoma važan. Mi smo na stolu imali izmjene Izbornog zakona BiH. Ogroman je pritisak bio i znamo kako se SDA ponijela u tom procesu, a znamo kako su se ponijeli NiP i SBB. Nama je lakše sa SDA da Čović ne dobije što želi, nego sa NiP-om.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.