Savjetnik Željka Komšića brzo odgovorio: “Ambasador Srbije u BiH nije pozvan na kaficu, nego na ozbiljan razgovor”

Posljednje Vijesti

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Davor Vuletić reagovao je na saopćenje ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića koji je kazao “da je pozvan da pređe na kaficu”, a Vuletić ističe kako “ambasador nije pozvan na kaficu, nego na ozbiljan razgovor”.

“Uopće nisam komunicirao direktno sa ambasadorom, nego kako to praksa nalaže sa ambasadom. Ambasador Srbije nije pozvan na kaficu i ćaskanje, niti je iko s njim toliko blizak da bi s njim pio kafu i ćaskao, nego je pozvan zbog ozbiljnih stvari koje se tiču dvije države“, istakao je Vuletić.

“Ako mu nije jasno šta je uradio postupajući ovako, predlažemo mu da se konsultuje s nekim ko ima ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne sa kolegama iz BIA“, dodao je.

Podsjetimo, ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević oglasio se ranije saopćenjem za javnost povodom, kako se navodi, medijskih izvještavanja, a po pitanju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak.

“Dana 13. septembra u 10 sati, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog Vuletića), sa zahtjevom da dođem kod Komšića na razgovor u 11 sati. Tema razgovora nije pominjana.

Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20 sati je poziv ponovio šef kabineta Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da ‘pređem na kaficu’”, navodi ambasador Đorđević.

Kako su se, dodaje, oko 11 sati na određenim portalima pojavile vijesti o “nekakvom mom odbijanju sastanka sa Željkom Komšićem, a vezano za hapšenje određenog lica u Republici Srbiji, smatram da sam dužan da se obratim, te skrenem pažnju da kao ambasador Republike Srbije u BiH poštujem propise, i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata”.

Dodao je i da navodi pojedinih portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti prema ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, što je, dodaje, u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno.

Kako smo ranije pisali, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je doći na sastanak u Predsjedništvo BiH, na koji ga je pozvao predsjedavajući Željko Komšić. Đorđevićeva sekretarica obavijestila je Komšićev kabinet da ambasador ne želi doći, potvrđeno je za N1.

Tema “hitnog” sastanka je trebalo biti hapšenje Edina Vranja, bh. državljanina koji je u nedjelju uhapšen u Priboju kojeg srbijansko pravosuđe sumnjiči za ratne zločine u Goraždu.

Kako je rečeno za N1, ovo je prvi puta od rata do danas da je ambasador neke države u BiH odbio doći na sastanak u Predsjedništvo BiH.

Iz Kabineta su nam potvrdili kako je zbog svega navednog otkazan odlazak Željka Komšića, ali i Šefika Džaferovića na Samit nesvrstanih povodom 60. godišnjice prve konferencije ovog Pokreta čiji je domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Leave your vote