Savo Milošević objavio spisak Zmajeva za meč sa Ukrajinom, jedno novo ime među reprezentativcima

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine krajem ovog mjeseca igra baraž mečeve za plasman na Evropsko prvenstvo koje će narednog ljeta biti održano u Njemačkoj. Zmajevi će ispred sebe imati selekciju Ukrajine, a selektor našeg nacionalnog tima Savo Milošević danas je u krovnoj kući bh. nogometa selektor našeg nacionalnog tima objavio spisak fudbalera na koje će računati na ovom meču.

Prvi poziv među Zmajeve stigao je nogometašu Kölna, Denisu Huseinbašiću, koji je nedavno dobio dozvolu FIFA-e za promjenu sportskog državljanstva s obzirom na činjenicu da je nastupao za mladu reprezentaciju Njemačke.

Kao što je ranije najavljeno, povratnik u reprezentaciju je Anel Ahmedhodžić, koji je “izgladio odnose” s Nogometnim savezom BiH i bit će uzdanica Zmajeva u odbrani.

Prema Miloševićevoj odluci, naš najbolji tim u ovom trenutku čine:

golmani: Ibrahim Šehić (Al-Khaleej), Nikola Vasilj (FC St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

odbrana: Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adrian Leon Barišić (FC Basel), Dennis Hadžikadunić (Hamburger SV), Renato Gojković (FK Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu MKE).

vezni red: Rade Krunić (Fenerbahče), Gojko Cimirot (Al-Fahya), Ivan Bašić (FK Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Sharjah FC), Denis Huseinbašić (FC Köln), Haris Hajradinović (Kasimpaša), Amar Rahmanović (Krylia Sovetov)

napad: Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva), Smail Prevljak (Hertha) i Dal Varešanović (Rizespor).

Prva prepreka Zmajevima na putu ka eventualnom plasmanu na Euro bit će Ukrajina. Ova utakmica polufinala baraža se igra 21. marta u Zenici s početkom u 20:45 sati, a ukoliko Miloševićevi izabranici pobijede, uslijedit će finale baraža 26. marta u Sarajevu protiv pobjednika duela Izrael – Island u istom terminu.

Međutim, u slučaju da naš državni tim izgubi od Ukrajine, odmjerit će snage s poraženom reprezentacijom iz pomenutog duela, ali će to biti prijateljski susret.

“Čvrsto vjerujem, da ne kažem znam, da je ovo najbolje što trenutno imamo. Na osnovu onoga što smo vidjeli i što smo analizirali i što planiramo da igramo, ovo je najbolje što imamo, a da li je ova ekipa u stanju da ostvari dobar rezultat protiv Ukrajine, ubijeđen sam da jeste. Oni su ozbiljna individualna reprezentacija, to je nešto što može da pomogne, ali nije od presudnog značaja. Bitnije je imati dobar i kompaktan u utakmicama gdje se sve rješava u jednoj utakmici”, rekao je Milošević te zatim otkrio na čemu temelji optimizam.

“Rezultati sa posljednjih utakmica jesu bili loši, ali sam izbjegavao da tražim opravdanja, no realnost je bila da smo igrali bez sedam-osam igrača koji treba da igraju i da objektivno nije realno stanje. Ja nisam tražio opravdanje. Te utakmice jesu bile negativan parametar rezultatski, ali smo dobili određene igrače za baraž. Većina naših igrača igra dosta dobro u klubovima, svi jedva čekaju da dođu, nećemo imati problem motiva već naprotiv, imat ću zadatak da stišavam atmosferu. Svi oni osjećaju da duguju i medijima i javnosti i navijačima mnogo toga te sam siguran i znam da dolaze sa velikom željom i motivom. To su tri-četiri parametra na kojima baziram svoj optimizam. Ne želim euforiju, ali jedna utakmica kući protiv bilo koga kada date maksimum, sve je moguće, na osnovu toga ja baziram optimizam”, dodao je Milošević – javlja Klix.

Kazao je da ne može otkrivati taktičke zamisli za utakmicu sa Ukrajinom te da ga je Ermedin Demirović pozitivno iznenadio.

“Ne mogu vam otkrivati taktičke zamisli za utakmice, a što se tiče Demirovića, gledao sam ga uživo protiv Mainza. Ne volim pričati individualno o igračima jer su mi svi isti, ali me iznenadio pozitivno. Nivo igre koji ima pokazuje da je igrač s najboljom formom u reprezentaciji, a ako uspijemo da dobijemo Demirovića u Augsburgu onda naše šanse rastu čak i protiv ekipa kao što je Ukrajina”, poručio je naš selektor i zatim odgovorio na pitanje zašto na spisku nema Miroslava Stevanovića.

“Ja ne bih se bavio ko nije na spisku i zašto nisam tu pozvao Stevanovića. Ja sam odlučio da ne radim radikalne promjene, znamo šta svi mogu da nam donesu. Jedna malo veća rekonstrukcija ovog tima bi trebala da uslijedi nakon sljedećih kvalifikacija, mislim da je ovo najbolje što imamo”, dodao je.

Ne zabrinjava našeg selektora to što nemamo veliki broj igrača koji igraju u “ligama petice” jer, prema njegovim riječima, nogomet u Evropi napreduje.

“Nogomet u Evropi napreduje pa nisu samo “lige petice” one gdje se “igra” nogomet. Ima i drugih ozbiljnih liga na svijetu, sigurno da bi bilo poželjno da imamo više igrača u tim ligama, no ono što je najbitnije jeste takmičarski ritam. Najbitnije je da momci igraju jer ako ne igraju onda to ne valja. Možda bismo mogli imati 20 igrača u “ligama petice”, ali da oni ne igraju”, kazao je selektor.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.